Kelderman knalt op stilstaande motor, neemt toppers mee en breekt vinger

Zondag was niet de dag van Wilco Kelderman. De renner van Team Sunweb kwam in de negende etappe van de Giro d'Italia ten val nadat hij op een stilstaande motor knalde.

Vijftien kilometer voor de finish stond een motard zomaar stil langs de kant van de weg. Kelderman kon geen kant op en ging onderuit, waarbij hij half Team Sky, inclusief klassementsrenners Geraint Thomas en Mikel Landa, mee naar de grond nam. Ook de Brit Adam Yates, outsider voor een podiumplek, smakte tegen het asfalt.

Team Sunweb liet al vrij snel weten dat Kelderman, die de finish niet meer haalde, dezelfde vinger heeft gebroken als eerder dit jaar tijdens de Strade Bianche. "Ik ben ontzettend teleurgesteld, waarom zetten ze daar een politiemotor neer? Fucking gevaarlijk...ik zag het niet aankomen, nu heb ik dezelfde vinger gebroken", treurde Kelderman. "Ik baal enorm dat ik de Giro moet verlaten, zeker nu Tom Dumoulin aan het vliegen is."

Kelderman's teamgenoot Chad Haga helderde een en ander op. "Die motor stond vlak na een bocht stil. We konden hem pas op het laatste moment zien en konden niks anders doen dan roepen." Ook Rory Sutherland van Movistar toonde zijn ongenoegen. "Dit gekut moet stoppen. We bedanken de politie voor het beveiligen van de koers en de renners, maar dit en TV-motoren veranderen alles", aldus de ervaren Australiër.