Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen wil zo snel mogelijk de laatste paar militaire barakken die nog vernoemd zijn naar nazi-kopstukken uit de Tweede Wereldoorlog een andere naam geven.

De minister kwam de afgelopen week onder vuur te liggen nadat ze kritiek leverde op het leger door de affaire met Franco A., de militair met nazi-sympathieën die wordt verdacht van het beramen van een aanslag. Von der Leyen betichtte de defensieleiding van "zwak leiderschap" door de in haar ogen "weinig adequate aanpak van rechts-extremisten in het leger."

Tegen dagblad Bild zei de minister zondag dat het Duitse leger niet langer in de traditie van het rechts-extremisme en de Wehrmacht mag opereren. De naam Wehrmacht werd na de Tweede Wereldoorlog vanwege de associatie met de nazi's veranderd in Bundeswehr.

De meeste defensiegebouwen met besmette namen werden de afgelopen decennia al hernoemd, maar bijvoorbeeld die van de prominente nazigeneraal Erwin Rommel was de dans ontsprongen. Rommel pleegde in 1944 zelfmoord na een mislukte moordaanslag op Adolf Hitler.

Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam
Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam (Foto: ANP)