'Cyberaanval alarmbel voor Nederland'

De grote, internationale gijzelsoftware-aanval van afgelopen vrijdag is een wake-upcall voor Nederland. Dat ons land niet of nauwelijks werd getroffen, is nog geen reden om achterover te leunen.

Dat zei Bart Jacobs, lid van de Cyber Security Raad en hoogleraar computerbeveiliging, zaterdagavond in Nieuwsuur. De raad is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. Volgens Jacobs moet de regering investeren in kennis om goede adviezen te kunnen geven en de regie in eigen hand te houden.

Een aanval kan ook Nederland plat leggen. Daarbij gaat het volgens Jacobs niet alleen om zaken als het financiële systeem en de elektriciteitsvoorziening. Hij denkt ook aan het openen van sluizen. "Als dat op afstand lukt, hebben we een groot probleem", zei hij in het tv-programma.

Waarom Nederland buiten schot bleef is niet helemaal duidelijk. Jacobs vermoedt drie redenen. Mogelijk is ons land niet belangrijk genoeg. Of mogelijk hebben eerdere waarschuwingen van het Nationaal Cyber Security Centrum voor deze kwetsbaarheid geholpen en hadden bedrijven en organisaties updates van de software doorgevoerd. Of misschien zijn mensen voorzichtiger geworden door allerlei campagnes.

'Cyberaanval alarmbel voor Nederland'
'Cyberaanval alarmbel voor Nederland' (Foto: BuzzT)