OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival

OG3NE is als elfde geëindigd in de finale van het Eurovisiesongfestival. Portugal won de 62e editie van het liedjesfestijn in het Oekraïense Kiev. Bulgarije eindigde op de tweede plek en Moldavië op nummer drie.

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Portugal plaatste zich dinsdag in de eerste halve finale voor de eindstrijd en slaagde er uiteindelijk in favoriet Italië van de troon te stoten. Vorig jaar deed het land niet mee, wegens geldgebrek. Het is de eerste keer dat Portugal het songfestival wint. Het land eindigde nooit hoger dan de zesde plek.

Sobral zong het liedje, geschreven door zijn zus, op een klein podium middenin het publiek. De zanger kampt met gezondheidsproblemen, maar wilde hiervoor geen medelijden zo gaf hij aan. Hij arriveerde daardoor later dan de rest van de deelnemers in Kiev. "Meesterlijk", noemde commentator Jan Smit zijn optreden na afloop. "Hij mag misschien een beetje gek zijn, hij weet wel precies wat hij doet." Na de winst stond hij nog een keer op het podium en zong hij het nummer samen met zijn zus.

Nederland kreeg 150 punten, 135 van de vakjury en vijftien van de kijkers. Vorig jaar eindigde Nederland eveneens op de elfde plek, met Douwe Bob. De zusjes van OG3NE waren zaterdag na afloop van hun optreden in tranen. Ze zongen het liedje Lights and Shadows als eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Zij was voor de finale als verrassing afgereisd naar Kiev.

OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival
OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival (Foto: ANP)