Ajax naar finale Europa League

Ajax heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League. De Amsterdammers hadden het lastig tegen Olympique Lyon en verloren met 3-1 in Frankrijk, maar dat was na de 4-1 thuiszege genoeg om op 24 mei in de eindstrijd in Stockholm aan te mogen treden tegen Manchester United.

Lyon moest furieus beginnen om de grote achterstand uit Amsterdam goed te maken. De Fransen hadden weer de beschikking over de spits Lacazette en begonnen enthousiast aan het duel. Lyon was echter slordig en dit gaf Ajax de mogelijkheid om al voetballend in de wedstrijd te komen. De Amsterdammers deden dit en kregen al snel de overhand.

Dit leidde in de twaalfde minuut een tweetal kansen in die door Kasper Dolberg en Amin Younes niet benut werden. De Amsterdammers gingen door met aanvallen en Hakim Ziyech wist halverwege de eerste helft een grote kans niet te benutten. Na een half uur was het wel raak toen Amin Younes Dolberg bediende die oog in oog met doelman Lopes niet faalde.

Lyon stelde hier weinig tegenover tot vlak voor rust. Toen kregen de Fransen een makkelijk gegeven strafschop na een overtreding van Matthijs de Ligt. Lacazette benutte dit buitenkansje, waarna Ajax even de kluts kwijt was. Lyon profiteerde hier optimaal van door via Lacazette nogmaals te scoren: 2-1.

Ajax plaatst zich voor de finale van de Europa League (Foto: Stanley Gontha)

De tweede helft gaf een rommelig spelbeeld, waarbij Ajax er nauwelijks uit wist te komen en Lyon probeerde aan te vallen. Ondertussen liep aan beide zijden de teller van de gele kaarten flink op, waarbij Lyon-verdediger Diakaby aan rood ontsnapte. Aan Ajax-zijde solliciteerde Joël Veltman naar een tweede gele kaart en hij werd, net als Lasse Schöne, door Peter Bosz naar de kant gehaald.

Ajax kreeg enkele goede mogelijkheden, maar Bertrand Traoré griste tot tweemaal toe de bal voor de voeten van aanvoerder Davy Klaassen weg. Ook Donny van de Beek kreeg een goede mogelijkheid uit een hoekschop, maar hij schoot op de kruising. Aan de andere zijde had Fekir de 3-1 moeten maken en redde Andre Onana op een inzet van Rybus.

Tien minuten voor tijd kopte invaller Ghezzal uit vrije positie in, waardoor het 3-1 werd en Lyon nog een doelpunt nodig had voor een verlenging. Nick Viergever kreeg snel hierna zijn tweede gele kaart, waardoor Ajax met tien man verder moest. Hierdoor werd het nog billen knijpen, maar de Amsterdammers bleven overeind en plaatsten zich voor het eerst sinds 1996 weer voor een grote Europese finale. Daarin wacht het Manchester United van José Mourinho.

De Ajax-spelers vieren feest (Pro Shots / Stanley Gontha)