Moordenaars en verkrachters knipten enkelband gewoon door

Sinds begin 2016 hebben maar liefst 35 criminelen eenvoudigweg hun enkelband doorgeknipt en zo de benen genomen. Het gaat om veroordeelde misdadigers die het laatste deel van hun straf thuis mogen uitzitten en verdachten die onder elektronisch toezicht zouden moeten staan. Dat blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland die op verzoek van de Telegraaf zijn verstrekt.

In november ontsnapte de Schiedamse cocaïnebaron Cetin G. na het doorknippen van zijn enkelband. Er was 14 jaar cel tegen hem geëist.

In Nederland dragen 1600 criminelen een enkelband. "Bij 98 procent van de dragers gaat het goed", vertelt Sjef van Gennip, baas van Reclassering Nederland tegen de krant. Onder de 2% waarbij het NIET goed ging en die de band doorknipten zaten drie moordenaars, elf overvallers, een verkrachter en drie drugscriminelen. Reclassering kon (of wilde) niet zeggen welke knippers uiteindelijk zijn teruggekeerd in detentie.

Het doorknippen van een enkelband is goed te doen, zegt hij. "Met een nagelschaartje is het onmogelijk, maar een betonschaar heb je er niet voor nodig."