Eindexamens: HAVO en VWO bijten vandaag het spits af

Vanaf vandaag is het twee weken zweten geblazen voor de examenscholieren in Nederland, de eindexamens zijn namelijk begonnen. Scholieren die BB of KB volgen konden al vanaf 3 april digitaal eindexamen doen, afhankelijk van de keuze van de school. Meer over deze regeling vindt je hier. Wij van FOK! laten deze speciale periode niet zomaar voorbijgaan en helpen je graag mee met het behalen van je diploma.

Daarom vindt je vanaf vandaag op elke examendag alles wat je nodig hebt om deze examenperiode heelhuids door te komen.

Update 19:40 uur
De eerste twee examens zitten erop. Feel-good voetballer Nathan Rutjes plaatste gisteravond nog een video waarin hij alle scholieren succes wenst.

 

Het LAKS had met de website examenklacht.nl geen rekening gehouden met de grote aantallen bezoekers die online wilden klagen, de website lag er dan ook een tijdje uit.

25.654 havisten bogen zich vanmiddag over het examen scheikunde. Vraag 13 zorgde voor veel verwarring, volgens een aantal leerlingen was deze vraag niet in de lesstof voorgekomen en was deze te onduidelijk. Docent Ade Hoekstra vond dit wel meevallen: ''Niet alles hoeft letterlijk beschreven te staan, als het maar duidelijk beschreven staat; dat was het geval.”

Bij het LAKS krijgen ze vooral veel klachten over dat het examen te lang was, ook zouden vraag 18 en 20 begrippen bevatten die voor de examenkandidaten onbekend waren.

Ook het VWO examen Nederlands zou té lang zijn geweest. Docent Nederlands Arnoud Kuijpers geeft aan dat er veel open vragen in zaten en dat verschillende teksten met elkaar vergeleken moesten worden.

Ook scholier Luuk verbaasde zich: “Sowieso waren het heel veel open vragen, in tegenstelling tot de proefexamens. Verder zaten er heel weinig vragen in dit examen over argumenteren, zoals het benoemen van soorten argumenten, terwijl we dat wel vaak geoefend hadden.”

Klachtenlijncoördinator Sterre Teunissen viel het op dat er een aantal spelfouten in het examen zaten. Het CITO heeft besloten om vrijdag pas het correctiemodel te publiceren, eerst wordt het huidige model nogmaals bekeken. De precieze reden hiervan is niet bekend.

Origineel bericht 07:00 uur

Welke examens zijn er vandaag?
Op de aftrap van de examenweken mogen de HAVO scholieren met scheikunde in hun pakket aan de slag. Op het VWO buigen ze zich over het vak Nederlands.

HAVO
13:30-16:30 Scheikunde
Klik hier voor de opgaven en het correctievoorschrift. 

VWO
13:30-16:30 Nederlands
Klik hier voor de opgaven, het correctievoorschrift komt pas vrijdagmiddag online.

Wanneer de antwoordmodellen beschikbaar zijn zullen wij deze aan dit bericht toevoegen.

Voor al je last-minute vragen kun je nog terecht op ons Examenforum. Een klacht bij het LAKS indienen kan hier. Laat ons in EXA of in de comments weten hoe jouw examen ging. Heel veel succes alvast!