Huis stemt voor vervanging Obamacare

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond met een minieme meerderheid van van vier stemmen ingestemd met een wijziging in de zorgwet die onder de vorige president Obama werd ingevoerd. De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Alle 193 Democratische leden stemden tegen.

De goedkeuring van het plan om Obamacare te vervangen door een door de Republikeinen opgestelde wet kan gezien worden als een succesje voor president Trump. In maart sneuvelde een eerdere versie van deze wet nog voordat deze in stemming kwam in het huis.

De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een zeer kleine meerderheid in de Senaat, tegen 48 stoelen voor de Democraten.

Tegenstanders van de plannen van Trump zijn bang dat miljoenen Amerikanen met de nieuwe wet weer zonder zorgverzekering komen te zitten. Daarnaast worden strengere voorwaarden gesteld om chronisch zieken te verzekeren en bestaat de vrees dat zij veel meer geld moeten betalen voor zorg.

Huis stemt voor vervanging Obamacare
Huis stemt voor vervanging Obamacare (Foto: ANP)