Oranje onder 17 start EK met overwinning op Oekraïne

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is het Europees kampioenschap in Kroatië goed begonnen. Oranje won met 1-0 van Oekraïne.

Oranje onder 17 startte matig aan het openingsduel en in het eerste half uur waren de leeftijdsgenoten uit Oekraïne de betere ploeg. De tegenstanders kregen twee goede kansen, voordat Oranje wakker werd. In het slot van de eerste helft kreeg de ploeg onder leiding van bondscoach Kees van Wonderen ook de eerste kansen.

De eerste was voor Zakaria Aboukhlal. Zijn kopbal, op aangeven van rechtsback Lutsharel Geertruida, eindigde echter in het zijnet. Kort daarna was Mohamed Mallahi gevaarlijk. Een voorzet van Kick Pierie belandde via Aboukhlal voor de voeten van Mallahi. Zijn inzet uit de draai vloog net naast. Diezelfde Mallahi was op slag van rust het dichtst bij een treffer. Zijn afgezwaaide voorzet viel pardoes op de lat boven doelman Dany Ltaif.

Na de rust zette Oranje het aanvallende spel voor en zorgde ervoor dat Oekraïne er bijna niet meer uit kon komen. Na een uur was het ook raak. Achraf el Bouchataoui werd op de rand van de zestien vrijgespeeld na een aanval die vanaf links via Pierie door Oosting werd teruggelegd, maar de middenvelder mikte net te hoog. Dat deed hij een paar minuten later beter. Ditmaal vrijgespeeld door de ingevallen Juan Familio Castillo, legde El Bouchataoui de bal goed voor zijn rechter en haalde hij oogverblindend mooi uit. De bal verdween via de onderkant van de lat in de verre kruising.

In het slot van de wedstrijd hield Oranje onder 17 de wedstrijd onder controle zonder dat beide ploegen nog echt kansen creëerden. Het bleef 1-0. Nederland speelt over drie dagen haar tweede groepswedstrijd tegen Noorwegen, dat vandaag 1-3 verloor van Engeland. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich uiteindelijk voor de kwartfinale.