Vogels overleven Alonso's test op Indianapolis niet

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft woensdag zijn debuut gemaakt in een auto uit de IndyCar Series. Op de Indianapolis Motor Speedway kwam hij een groot deel van de dag in actie om zo te trainen voor de Indy 500.

Niet iedereen was blij met de aanwezigheid van Alonso. Vooral in de wereld van onze gevederde vrienden zal met droefenis teruggekeken worden op de dag. De Spanjaard reed op een gegeven moment op het rechte stuk, waar twee vogels zich aan het vermaken waren. Die hadden beter een andere plek uit kunnen kiezen, want Alonso kon ze gezien zijn snelheid uiteraard niet ontwijken en reed de arme dieren volledig aan gort. 

Met Alonso's auto was weinig mis, want hij ging gewoon door met de test. Op dat moment zat zijn Rookie Orientation Program er al op, iets wat weinig moeite gekost heeft. De ROP is verplicht voor deelnemers aan de Indy 500 en bestaat uit drie fasen: tien rondjes met een gemiddelde snelheid van 205-210 mijl per uur, vijftien rondjes met 210-215 mijl per uur en vijftien rondjes van meer dan 215 mijl per uur. Dat hoeven er geen tien of vijftien achter elkaar te zijn, een pitstop is geen probleem. 

Nadat Marco Andretti de auto flink de sporen had gegeven om even te kijken of alles in orde was, stapte Alonso in. De Spanjaard reed twee rondjes, zijn eersten ooit op een oval en in een dergelijke auto, en begon vervolgens gelijk aan zijn rookie test. Dat leverde geen enkel probleem op en niet veel later had hij alle drie fasen afgerond, waardoor het tijd was om wat lol te gaan hebben. Met andere woorden: het gaspedaal kon nu écht ingetrapt worden, waarbij hij al hoge snelheden liet noteren die veelbelovend lijken met het oog op de Indy 500.

"Dit was leuk en alles aan de auto is in orde. Nu is het tijd voor het echte werk", reageerde Alonso na afloop. "De minimale snelheid was aan het begin even lastig, maar ging al snel beter. De auto voelde beter en ik kreeg meer ervaring, waardoor ik al meer op de racelijn en de versnellingen kon gaan letten. De simulator heeft veel geholpen, maar toch is het wel even een uniek gevoel als je voor het eerst vol gas door de bocht gaat in een echte auto in plaats van een simulator."