VVD-voorzitter legt functie tijdelijk neer

Henry Keizer legt het voorzitterschap van de VVD tijdelijk neer. Dat heeft hij dinsdagavond laten weten. De VVD-top was sinds 18:00 bijeen om de situatie te bespreken.

"Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden", aldus Keizer. "Daarnaast zie ik ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen."

De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar een zakendeal van Keizer uit 2012, overigens formeel 'op verzoek van Keizer zelf'. Hij heeft destijds met zakenpartners voor een schijntje uitvaartbedrijf de Facultatieve gekocht, meldde nieuwswebsite Follow The Money vorige week.

Premier Mark Rutte heeft al laten weten nog steeds vertrouwen te hebben in Keizer: "Bij de VVD steunen wij onze mensen zo lang niet bewezen is dat er niet integer is gehandeld. Wij laten mensen niet zomaar vallen onder de druk van de beeldvorming." Binnenkort moet de partijvoorzitter van de VVD worden herkozen: Keizer is op dit moment de enige kandidaat.

VVD-voorzitter legt functie tijdelijk neer
VVD-voorzitter legt functie tijdelijk neer (Foto: ANP)