Spaanse 'laatbloeier' rijdt Quintana aan puin in Asturië

De Spaanse wielrenner Raul Alarcon heeft flink van zich doen spreken. De 31-jarige renner van W52/FC Porto, niet bepaald iemand met het postuur van een rasklimmer, won maandag de derde en laatste etappe van de Vuelta Asturias in Spanje, waarbij hij niemand minder dan Nairo Quintana kansloos liet op een zware beklimming.

Op zo'n zeven kilometer van de in Oviedo getrokken streep werd El Violeo beklommen, een pittige beklimming met stukken waar het met meer dan 20% omhoog ging. Alarcon trok er ten strijde, knalde omhoog en vloog Quintana voorbij. In een mum van tijd had hij ook de koplopers te pakken, waarna hij solo naar de finish reed. Alarcon, die als leider aan de etappe begon, schreef zo ook het eindklassement op zijn naam, voor Quintana en de immer jonge 40-jarige Oscar Sevilla.

De opmars van Alarcon is zacht gezegd opvallend. Hij debuteerde in 2007 als profrenner bij Saunier Duval, met illustere ploeggenoten als Leonardo Piepoli, Riccardo, David de la Fuente en Juan José Cobo, stuk voor stuk geholpen door een aantal welgeplaatste spuiten met verboden middelen. Alarcon sleet de jaren erna bij continentale ploegen en werd vorig jaar opgepikt door het Portugese W52/FC Porto, waarmee hij ineens vierde werd in de Ronde van Portugal.

Dat laatste liet bij een aantal de dopingradar al aanslaan, maar dat hij nu ook iemand als Quintana achter zich laat op een beklimming heeft op social media de wenkbrauwen nog een stuk meer doen fronsen. Waarmee we Alarcon uiteraard niet van vals spel willen betichten, wellicht hebben we gewoon met een 31-jarig wonderkind te maken.