PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel

PPG Industries heeft zijn bod op AkzoNobel aanzienlijk verhoogd. Het Amerikaanse verf-en chemieconcern is nu bereid 96,75 dollar per aandeel op tafel te leggen, wat in totaal neerkomt op bijna 27 miljard euro.

PPG bood eerder 90 euro per aandeel voor AkzoNobel, dat de avances van de Amerikanen tot dusver echter resoluut van de hand wees. Van de nu geboden 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend, zal 61,50 in contanten worden voldaan.

In een openbaar gemaakte brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans dringt PPG opnieuw aan op overleg. Het bedrijf spreekt van "een laatste uitnodiging", maar laat zich niet uit over eventuele vervolgstappen als de top van AkzoNobel daar niet op ingaat.

Groeimogelijkheden

PPG blijft erbij dat een samengaan met AkzoNobel het beste is voor alle belanghebbenden van beide bedrijven. Niet alleen voor de aandeelhouders, maar bijvoorbeeld ook voor het personeel, dat kan profiteren van de betere groeimogelijkheden die lonken dankzij schaalvergroting.

Voor het plan dat zijn Nederlandse branchegenoot vorige week ontvouwde om zelf meer aandeelhouderswaarde te creëren, heeft PPG geen goed woord over. De beoogde opsplitsing van AkzoNobel levert volgens de Amerikanen twee kleinere bedrijven op waarvan nog valt te bezien hoe die op eigen benen zullen presteren.

Verder stelt PPG dat het eventuele mededingingsbezwaren tegen een fusie inmiddels in kaart heeft gebracht, en erop vertrouwt dat die te overwinnen zijn. Om dat te onderstrepen is het bedrijf bereid een boeteclausule af te spreken mocht een fusie alsnog afketsen.

PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel
PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel (Foto: ANP)