Alonso rijdt Indy 500 en slaat GP van Monaco over

Opmerkelijk nieuws van het Formule 1-team van McLaren: Fernando Alonso slaat de Grand Prix van Monaco dit jaar over. Nog veel meer bijzonder dan dat is de reden voor de beslissing. De Spanjaard gaat namelijk de Indy 500 rijden. 

Na 38 jaar keert McLaren terug voor de beroemdste race van de IndyCar Series, die eind volgende maand gereden wordt. Alonso zal instappen in een door het team van Adretti Autosport gerunde Dallara DW12, het chassis dat door alle teams gebruikt wordt. De Spanjaard krijgt een motor van Honda achterin, wat in de Formule 1 nog niet echt lekker loopt dit seizoen. 

De Indy 500 wordt op 28 mei verreden, zoals gewoonlijk op dezelfde dag als de Grand Prix van Monaco. Wie Alonso zal vervangen is nog niet bekend, maar McLaren zegt dat binnenkort te zullen laten weten. Officieel heeft het team vier testcoureurs: Jenson Button, de Japanner Nobuharu Matsushita, de Brit Oliver Turvey en de Nederlander Nyck de Vries. 

"Ik vind het ontzettend gaaf dat ik dit jaar de Indy 500 ga rijden", aldus Alonso in een reactie. "Het is een van de beroemdste races op aarde, samen met de 24 uur van Le Mans en de Grand Prix van Monaco. Het is jammer dat ik niet in Monaco zal rijden, maar dat is wel de enige race die ik dit jaar mis", zegt de Spanjaard. 

Heel veel ervaring heeft Alonso overigens nog niet met een dergelijke auto of zelfs op een zogenaamde superspeedway, de lange ovals waar er ook in de VS maar een paar van zijn. "Ik heb nog nooit met een IndyCar gereden en ik heb ook nog geen meter op een superspeedway gereden, maar ik heb er vertrouwen in dat ik het snel zal leren. Ik heb zulke races vaak gezien en het is duidelijk dat je enorm veel precisie nodig hebt om met ruim 350 kilometer per uur zo dicht bij elkaar te racen."

De Spanjaard heeft dus wat werk voor de boeg, maar dat komt volgens hem wel goed. "Na de Spaanse Grand Prix (op 14 mei, red.) vlieg ik gelijk naar Indianapolis om daar vanaf 15 mei te testen en trainen. Ik weet dat de jongens bij Andretti heel goed zijn en hopelijk kan ik daar elke dag een mooie hoeveelheid kilometers maken. Ik heb de GP van Monaco al eens gewonnen en mijn ambitie is om na Graham Hill als tweede coureur ooit de 'Triple Crown' te winnen: Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans", besluit Alonso.