Senaat VS keurt benoeming rechter Gorsuch goed

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag de benoeming van rechter Neil Gorsuch tot lid van het hooggerechtshof goedgekeurd. Daarmee is de conservatieve meerderheid in het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten hersteld. Het is ook de eerste grote politieke overwinning voor de nieuwe president Donald Trump.

Gorsuch (49) neemt de plaats in van Antonin Scalia, die in februari 2016 overleed. Toenmalig president Barack Obama droeg Merrick Garland als opvolger voor, maar de Republikeinen weigerden die voordracht ook maar in overweging te nemen. De benoeming van een conservatieve rechter werd vervolgens een speerpunt van Trumps campagne.

De Democratische senatoren hebben zich op hun beurt verzet tegen de voordracht van Gorsuch door Trump. Tot nog toe moest een ruime meerderheid van de Senaat met nieuwe rechters in het hooggerechtshof instemmen, maar de Republikeinen hebben die regel opgeheven om het verzet van de Democraten te breken. Door deze ingreep die bekendstaat als de 'nucleaire optie', volstond een eenvoudige meerderheid.

Leden van het hooggerechtshof worden voor het leven benoemd.

Senaat keurt benoeming hoge rechter goed
Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell (Foto: ANP)