Reclamewaakhond verbiedt 'plus size models'-spotje Mobile Strike

De Britse reclamewaakhond ASA heeft een commercial voor de populaire mobile game Mobile Strike verbannen vanwege seksuele objectificering van de vrouwen die erin zitten. In de reclamespot zijn een aantal beroemde plus size-modellen te zien die loungend bij een zwembad Mobile Strike aan het spelen zijn.

Mobile Strike is een razend populaire strategiegame voor smartphones. Ontwikkelaar Machine Zone, die ook achter het mobiele spel Game of War zit, regelt vaker opvallende reclamespots voor zijn games. Zo betaalde het bedrijf vijf miljoen dollar voor een reclamefilmpje van dertig seconden tijdens de Super Bowl, waarin acteur Arnold Schwarzenegger weer een aantal van zijn cliché uitspraken oprakelt. Ook is topmodel Kate Upton regelmatig te vinden in de filmpjes voor Game of War.

De klacht van de ASA werd gepareerd door Machine Zone die zegt dat de setting van mensen bij het zwembad of andere alledaagse activiteiten in combinatie met wat special effects in de vorm van jets en tanks de reclame juist zo krachtig maakten. Het zou aantonen dat Mobile Strike altijd en overal te spelen is. Het gebruik van 'volslanke' modellen zou zijn gedaan om de diversiteit van het publiek van de mobiele spelletjes te laten zien. Verder bepleit de ontwikkelaar dat er waarschijnlijk geen klachten zouden zijn geweest als het gewoon normale modellen zou hebben gebruikt. Bovendien krijgt de ontwikkelaar veel bijval van zijn achterban, die en masse zijn waardering uitspreekt voor de keuze om de ondervertegenwoordigde dikkertjes te gebruiken bij hun marketing.

De reclamewaakhond moet er echter niets van hebben. "Het is ons ook opgevallen dat in sommige scènes het gedrag van de vrouwen verleidend en seksueel geladen is. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarin een vrouw richting een badstoel loopt en de camerahoek alleen op haar weinig verhullende achterwerk is gefocust".

Bekijk de video hieronder en oordeel zelf: gepast of niet?