Klaver en Zijlstra positief over formatieonderhandelingen

Volgens Jesse Klaver "gaat het de goede kant op", en volgens zijn politieke tegenpool Halbe Zijlstra "gaat het de goede kant op". Inhoudelijk gaven de onderhandelaars niets prijs, maar ze lijken dus positief aan te kijken tegen het verloop van de formatiebesprekingen.

Informateur Edith Schippers rondde vandaag haar eerste week af. Afgelopen vrijdag sprak ze onder andere met Klaas Knot, hoofd van De Nederlandse Bank, en maandag met adviseurs van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. De laatste is deskundig op het gebied van klimaat en duurzaamheid, en werd ongetwijfeld ingevlogen omdat dat belangrijke thema's worden in deze formatie.

Later in de week volgden dagelijkse, gezamenlijke gesprekken in de ochtend tussen Schippers en de acht onderhandelaars (twee van iedere partij). De middagen waren gereserveerd om de partijleiders en hun secondanten te laten overleggen met hun Kamerfracties, om de valkuil waar met name de PvdA in 2012 in tuimelde, te vermijden.

Waarover gesproken wordt is niet bekend, maar het heeft er alle schijn van dat de onderhandelingen inmiddels op inhoudelijk niveau worden gevoerd en dat de rituelen over procedures en dergelijke zijn afgerond. Klaver en Zijlstra zijn, als meest linkse en meest rechtse gesprekspartner, duidelijk positief. Premier Mark Rutte reageert zoals gebruikelijk terughoudender: "Dit zijn altijd langlopende processen."