F1-coureurs krijgen bijna 8G te verwerken

De Formule 1-coureurs krijgen op het circuit Albert Park in Australië bijna 8G te verwerken in sommige bochten, zo heeft coureur Romain Grosjean gemeld. De huidige generatie bolides met veel neerwaartse druk wordt dan ook omschreven als 'bruut' en 'monsterachtig', waardoor regelmatig enorme krachten op mens en materiaal komen te staan.

Met een tijd van 1.22,188 verpulverde Lewis Hamilton het bestaande onofficiële ronderecord, maar het is nog niet de voorspelde vijf seconden die per ronde op een aantal circuits mogelijk zou zijn.

Haas-coureur Grosjean is in ieder geval blij met de nieuwe bolide. "De auto's zijn bruut om mee te rijden. In sommige bochten naderen we de 8G, dus dat is leuk. Het is zwaar voor het lichaam, zwaar voor de onderdelen en de auto. Je kunt bij sommige bochten maar beter niet het instuurmoment missen. De snelheid waarmee wij door de bochten gaan is krankzinnig vergeleken met vorig jaar. Je moet meer precies, accuraat zijn, er bovenop zitten en het lichaam krijgt het flink te verduren in sommige bochten."

Dat het lastig is bewezen een aantal coureurs al. Zo kwamen Lance Stroll en Daniel Ricciardo vandaag even buiten de ideale lijn en dan zijn de auto's onvergeeflijk, waardoor een crash onvermijdelijk is. Hetzelfde overkwam Renault-coureur Jolyon Palmer op vrijdag.