Denk overweegt protest vanwege plek in de Kamer

Niet alleen over de formatie van een regering wordt druk onderhandeld, ook over de zetelverdeling in de Tweede Kamer is het laatste woord nog niet gesproken. Maar de verkiezingsuitslag is toch al bekend, zult u zeggen? Klopt, maar daarmee ligt nog niet vast wie op welke stoel plaats mag nemen. Denk is het in ieder geval niet eens met de toegekende plaatsen.

De partij van lijsttrekker Tunahan Kuzu is nieuw gekozen in het parlement, maar moet het doen met drie stoelen op de achterste rij. Om deze reden overweegt de partij morgen een protestactie: ze nemen geen plaats op de zetels maar blijven staan. De SGP, met net als Denk 3 zetels, mag plaatsnemen op rij 4. Verder stoort het Kuzu dat zijn fractie niet eens aan het gangpad zit, wat de toegang tot de interruptiemicrofoon belemmert.

Ook Thierry Baudet is ontevreden met de plaats die aan hem en Theo Hiddema is toebedeeld: rechts achterin bij de PVV. Hij vindt zijn Forum voor Democratie zelf een middenpartij.

De zetels in de Tweede Kamer zijn verdeeld over zes 'taartpunten' met ieder zes rijen. De voorste 12 stoelen zijn voor de belangrijste fractieleden van de grootste partijen, kleinere fracties moeten genoegen nemen met plaatsen verder achterin. Verder hanteert men grofweg een verdeling van links naar rechts in het politieke spectrum: vanuit het spreekgestoelte bekeken zit de SP uiterst links en de PVV uiterst rechts.

Zetelindeling Tweede Kamer 2017
Voorlopige Zetelindeling van de Tweede Kamer