Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers

Verkenner Edith Schippers heeft woensdag een heel kort gesprek gehad met PVV-leider Geert Wilders. Die gaf geen verklaring onmiddellijk na afloop. Het was het tweede gesprek deze week tussen Wilders en Schippers.

De PVV werd tweede bij de verkiezingen vorige week. Maar de meeste partijen hebben vooraf laten weten geen coalitie te willen vormen met de Partij voor de Vrijheid. De verwachtingen voor het gesprek met Wilders waren daarom niet hooggespannen. Wilders is de enige partijleider die deze dag bij Schippers langskomt.

Hij had maandag laten weten dat hij vindt dat de PVV als tweede partij een plek aan de onderhandelingstafel verdient. Zijn vraag aan Schippers was om ook een rechtse coalitie te onderzoeken van VVD, PVV, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.

Gezamenlijk overleggen
Donderdag spreekt de verkenner eerst met de voorzitter van de Eerste Kamer en daarna gaat ze met Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) gezamenlijk overleggen.

De VVD wil als grootste partij graag met D66 en CDA in zee. Om een meerderheid in beide Kamers te krijgen is een vierde partij nodig. D66 heeft een voorkeur voor GroenLinks. VVD en CDA staan qua programma echter ver verwijderd van de partij van Klaver.

Als het met GroenLinks niet lukt, kan de ChristenUnie aanschuiven. Met die partij krijgt de coalitie een minimale meerderheid.

Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers
Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers (Foto: ANP)