Dode vliegveld Parijs wilde sterven voor Allah

Een man heeft zaterdag op het Parijse vliegveld Orly geprobeerd een wapen van een militair af te pakken. De militair heeft daarop geschoten en de belager is gewond en overmeesterd, meldde de Franse nieuwszender Bfmtv.

Het incident was in of bij de terminal Orly-Sud. Als gevolg van het incident mogen vliegtuigpassagiers er niet uitstappen.

Update 20:38 uur
De aanval op militairen zaterdag op het vliegveld Orly bij Parijs had een islamitische achtergrond en heeft kenmerken van een terreurdaad. Volgens de Franse justitie schreeuwde de 39-jarige Ziyed B. "Ik ben hier om te sterven voor Allah. Er zullen doden vallen''.

Hij schreeuwde dat terwijl hij een luchtdrukpistool op het hoofd van een vrouwelijke militair zette. Hij werd door de militairen doodgeschoten. Justitie beschouwt de zaak als een terreurdaad omdat daar genoeg aanwijzingen voor zijn, aldus de Parijse aanklager François Molin.

Justitie verklaarde dat B. een tas bij zich had met iets als een fles benzine er in. Die gooide hij op de grond maar er was geen explosie. Volgens justitie zat de man in zijn proeftijd na een eerdere straf. Hij heeft een lange strafgeschiedenis en er zijn aanwijzingen dat hij was geradicaliseerd, aldus justitie.

Er zijn in totaal drie mensen aangehouden. 

Update 14:58 uur
De Franse politie heeft de vader en de broer opgepakt van de man.  Het was een 39-jarige Fransman volgens Franse media. De man had op zijn tocht naar Orly eerder op zaterdag op agenten geschoten, mensen in een café bedreigd en een auto gekaapt. De arrestatie van verwanten is routine in een dergelijk onderzoek, aldus de Franse justitie.

Update 14:41 uur
De man stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerde moslim. Militairen schoten op de man nadat die een automatisch wapen van een van hun had gegrepen. De man had eerder op de dag in een voorstad van Parijs op agenten geschoten, aldus minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. De schietincidenten worden onderzocht door terrorismebestrijders van het Openbaar Ministerie. De man droeg overigens geen explosieven bij zich

De westelijke terminal van de Parijse luchthaven Orly is zaterdagmiddag heropend. De zuidelijke terminal, waar de schietpartij plaatsvond, blijft waarschijnlijk tot in de avond gesloten, volgens Franse media. 

Update 09:58 uur
Volgens Franse media pakte de man het wapen van de militair en rende richting een McDonald's-restaurant. Hij werd neergeschoten door een medewerker van de grenspolitie. De bewuste terminal is geëvacueerd. De politie onderzoekt nog of de man alleen werkte en er wordt onderzocht of de man in het bezit was van explosieven. De telegraaf meldt dat de man dood is.


Man belaagt miltair op vliegveld Parijs