Turkse media hard over Nederland

De Turkse kranten zijn hard in hun oordeel over Nederland. 'Wreedheden' kopt Hürriyet boven een foto waarop een agent met hond en wapenstok een demonstrant aanvalt. Milliyet waarschuwt dat Nederland hiervoor de prijs moet betalen en schrijft dat het nazisme in Europa volop leeft. Sommige kleinere kranten gaan nog een stap verder. 'Dit heet fascisme', kopt Bir Gün. En Aksam: 'Nazi-honden', vergezeld van een hakenkruis.

De honden waarmee de politie in Rotterdam zaterdagavond de Turkse demonstranten uiteendreef, krijgen veel aandacht in de Turkse media. Inhoudelijk leggen veel kranten een verband tussen de Nederlands-Turkse crisis en de verkiezingen in Nederland.

De kritische krant Cumhuriyet schrijft op zijn voorpagina 'Diplomatie is het offer voor de stem'. De krant vraagt zich af waarom minister Kaya naar Rotterdam ging, aangezien premier Yildirim een week geleden nog liet weten dat niemand van de regering vóór de Nederlandse verkiezingen zou afreizen.

De meeste kranten geven ruim aandacht aan de retoriek van president Recep Tayyip Erdogan. "Het Westen heeft zijn ware gezicht laten zien", citeert Milliyet.

Ophouden
Ook de woorden 'nazisme' en 'fascisme' komen regelmatig terug. Hürriyet-columnist Taha Akyol noemt de escalatie een 'voorbeeld van de manier waarop populisme de diplomatieke betrekkingen vergiftigt'. Tegelijkertijd pleit hij ervoor op het houden om vergelijkingen met het nazisme te maken. "Het is effectiever om Nederland te wijzen op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er bestaat ook een Europa dat de betrekkingen goed wil houden, laten we daar onze zorg aan besteden."

De krant Sabah noemt de gebeurtenissen in Rotterdam 'onwaarschijnlijke vijandigheden jegens Turken' en refereert aan het feit dat het 'nee-kamp' voor het Turkse referendum in Nederland wel een podium krijgt.

Koenders
Nederland "neemt afstand'' van het aandringen door Turkije op vervolging van Nederlandse politieagenten die afgelopen weekeinde in Rotterdam hebben opgetreden tegen Turks-Nederlandse demonstranten. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

Koenders heeft nog niets van Turkije gehoord over die kwestie. "Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek. Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen.''

Duitsland
Bondskanselier Angela Merkel heeft zich vierkant achter Nederland opgesteld. Nederland heeft haar "volledige steun en solidariteit", zei ze maandag.

Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor "nazi-overblijfselen" heeft uitgemaakt. Vergelijkingen met de nazi's zijn "volkomen misplaatst", benadrukte de bondskanselier.

Premier Mark Rutte is "zeer blij" met de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor Nederland in het diplomatieke conflict met Turkije. "Zeer positief", zei hij maandag in een persconferentie in aanloop naar een televisiedebat met PVV-leider Geert Wilders.

Turkse media hard over Nederland
Turkse media hard over Nederland (Foto: ANP)