Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan tegen fascistisch Nederland

De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend 'zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast. Yildirim zei in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. "De beste oplossing gaat via de stembus."

"Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald", aldus de premier zondagochtend. Hij sprak van een diplomatiek schandaal. "Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk."

Yildirim riep de Turken die in Europa wonen op om op 16 april bij het referendum te gaan stemmen, om zo een antwoord te geven op de "fascistische praktijken". Dat referendum gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen en defacto een dictator moet worden. Tegenstanders daarvan worden in Turkije geïntimideerd en komen opeens in aanraking met justitie, hoorden we gisteren in het NOS journaal.

Volgens de premier wilde zijn minister Kaya naar Nederland om ook hier Turken te informeren over het referendum maar heeft Nederland dat onmogelijk maakt. "Daardoor is een diplomatiek schandaal ontstaan. Van onze kant hebben wij er in duidelijke bewoordingen zeer sterk tegen geageerd en via verschillende diplomatieke wegen naar een oplossing gezocht, maar dat is niet gelukt" zo luidt de Turks-populistische verklaring.

In werkelijkheid was Nederland nog volop in overleg toen Turkije besloot zonder verder overleg alvast een vliegtuig te sturen. Nederland besloot hierop het vliegtuig geen landingsrechten te verlenen. Eerder gaf Turkije al aan schijt te hebben aan Nederland en gewoon hier campagne te voeren, tegen de expliciete wens van Nederland in.

Nederland heeft zaterdag in verscheidene gesprekken met Turkije duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in Nederland niet in het geding mogen komen. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die volgde nadat de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, is onacceptabel. Dat zegt het kabinet in een gezamenlijke reactie op de onrust in Rotterdam.

"De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk,'' zo staat in de verklaring die door premier Rutte op zijn Facebookpagina is geplaatst. "Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen."

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten.

Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan
Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan (Foto: ANP)