Willem-Alexander gaat niet stemmen

Koning Willem-Alexander zal geen gebruik maken van zijn stemrecht bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, en dat geldt ook voor Koningin Maximá en Prinses Beatrix. Dat is geen nieuws (toen Beatrix nog Koningin was stemde ze ook niet), maar door een oproep van advocaat Peter Plasman is er nu toch enige discussie over.

Peter Plasman is aanvoerder van de partij Niet-Stemmers (daar kun je dus op stemmen als je niet wil stemmen). De Koning brengt zijn stem niet uit om de schijn van partijdigheid te vermijden, maar 'zo makkelijk komt hij daar nu niet meer mee weg' aldus Plasman in een open brief. Door op de Niet-Stemmers te stemmen zou de Koninklijke familie toch onpartijdig kunnen blijven. De oproep van Plasman liet aan duidelijkheid niets te wensen over: "Ga stemmen, u krijgt die stempas toch niet om weg te gooien ? En roep ook even uw familieleden tot de orde: stemmen.”

Oproepen van een partij in de marge worden niet altijd even serieus genomen, maar in dit geval namen twee lijsttrekkers van grotere partijen de oproep over: Lodewijk Asscher en Alexander Pechtold deden dat vandaag in het Tros-programma Kamerbreed. De Koning zou het goede voorbeeld kunnen geven zodat de opkomst hoger wordt. Niet iedereen denkt er zo over: CDA-lijsttrekker Buma noemt de keuze van het staatshoofd juist verstandig.

Speculeren over wat de Koning dan gestemd zou hebben als hij wel zijn burgerplicht zou doen, mag in de reacties.

Willem AlexanderBij sportwedstrijden zijn Willem Alexander en Maxima in ieder geval niet onpartijdig.