Uitslag MMA-titelgevecht Coenen vs Budd

Julia Budd is de nieuwe kampioen in de vedergewichtsklasse bij MMA-organisatie Bellator. Marloes Coenen kon niet op tegen de sterke Canadese die, door middel van een sterk grondgevecht, de Nederlandse gedurende het gevecht wist te domineren.

Budd liet vanaf het begin al zien dat ze geen intentie had om het gevecht staande te houden. In de eerste drie ronden wist de sterke Canadese Coenen telkens naar de grond te werken en daar het overwicht te nemen. De vierde ronde begon niet veel anders, ware het niet dat Budd met zware slagen, ground and pound, de scheidsrechter John McCarthy het gevecht moest laten beëindigen. Budd behaalde hiermee haar achtste achtereenvolgende overwinning sinds haar verlies van Ronda Rousey in 2011.

"Het was een lange reis," zei Budd na afloop van het gevecht. "Ik geloof niet dat een overwinning ooit mooier was dan deze. Ik wilde Coenen overklassen, het niet op een jurybeslissing laten aankomen. En dat is gelukt. Ze noemde mij mentaal zwak, doe dat nooit meer, want ik haal daar mijn extra motivatie uit."

"Ik verwachtte een oorlog, maar Budd gaf me de hel," aldus de teleurgestelde Coenen, direct na afloop van het gevecht. "Ik wil hierbij aankondigen dat ik stop met professioneel MMA en ik wil Scott Coker bedanken, omdat hij de eerste organisator was die vrouwen-MMA op de kaart heeft gezet. Verder wil ik Roemer bedanken, mijn partner en trainer. En ik wil ook burgemeester Van der Laan nog even noemen, We hebben sinds kort gehoord dat hij ernstig ziek is en we denken aan u. Hij heeft zoveel voor de vechtsport en MMA gedaan, hij is de beste burgemeester van de wereld."

Van der Laan is één van de sterke voorstanders van een goed imago voor de vechtsport, een sport zonder inmenging van criminele activiteiten. Van der Laan schroomde onder andere niet om alle vechtsportgala's in Amsterdam te verbieden, zodra er ook maar enige criminele activiteit werd vermoed. Een aanpak die geholpen heeft, want er zijn weinig misstanden meer rond vechtsportgala's. In de vechtsportwereld wordt Van der Laan erg gewaardeerd. In 2015 kreeg de burgemeester zelfs nog een kampioensgordel uitgereikt van kickbokslegende Ernesto Hoost, uit naam van de landelijke vechtsportautoriteit, als dank voor zijn inzet. Eind januari werd bij Van der Laan longkanker gediagnostiseerd.