PvdA: verplicht meer spaargeld bij aankoop huis

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt het een goed idee als het maximale leenbedrag bij de aankoop van een huis nog verder omlaag gaat. Dat zei hij bij een bijeenkomst van de Rabobank.

Het kabinet heeft de hypotheeknorm in stappen verlaagd van 106% tot 100% volgend jaar. Waar eerst de overdrachtsbelasting kon worden meegefinancierd, is dat straks dus niet meer nodig. De verlaging van de hypotheeknorm was een van de reacties op de huizencrisis.

Maar volgens Dijsselbloem is 100% 'nog steeds vrij excentriek' (oftewel: hoog in vergelijking met andere landen). Voorzitter van de Centrale Bank Klaas Knot heeft al eens gezegd dat een norm van 90% een goed idee zou zijn. De minister wil geen percentage noemen, maar 'zit erg aan de kant van Knot'.

Hoewel de beslissing aan het volgende kabinet is, maakt de PvdA'er hiermee wel duidelijk dat hij graag ziet dat er veel meer spaargeld wordt ingelegd bij de aanschaf van een nieuw huis. Dat is voor starters soms lastig, en daarom moet er ook iets gebeuren aan het middensegment op de huurmarkt.

Verlaging van de hypotheeknorm staat overigens niet in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek trouwens óók niet.