Overeem aankomend weekend weer in actie tijdens UFC 209

De Nederlandse zwaargewicht Alistair Overeem vecht op zaterdag 4 maart weer voor het eerst sinds hij verloor van UFC-kampioen Stipe Miocic, afgelopen september. Zaterdag wordt namelijk het MMA-gala UFC 209 gehouden, met een enorm sterk gevuld programma waaronder zelfs twee titelgevechten. Tyron Woodley en Stephen Thompson gaan voor een herhaling in de weltergewichtsklasse, terwijl Khabib Nurmagomedov het gevecht voor de interim-titel aangaat met Tony Ferguson. Over die partijen de komende dagen wat meer.

Alistair Overeem vs Mark Hunt
Dit gevecht betekent de allereerste keer in de geschiedenis dat twee voormalig K1-kampioenen het tegen elkaar opnemen in de octagon. Hunt won de K1-Grand Prix in 2001 en Overeem won dezelfde titel bij de zwaargewichten in 2010. Beide MMA-veteranen, Overeem met 57 professionele gevechten en Hunt 24, hebben elkaar trouwens in 2008 al een keer ontmoet. In dat gevecht, voor de organisatie Dream, wist Overeem Hunt door middel van een armklem al na één minuut tot overgave te dwingen. Hunt zoekt zaterdag dus wraak voor dit razendsnelle verlies.


Hunt geeft op tijdens zijn gevecht met Overeem (Bron: Youtube)

Maar Overeem is helemaal niet geïnteresseerd in het verhaal van dat gevecht uit 2008. Overeem wil weer strijden voor de titel. Zijn laatste gevecht, het titelgevecht tegen de Amerikaan Miocic, heeft een nare smaak in de mond van de Nederlander achtergelaten. Na een enorm goede voorbereiding en een indrukwekkende reeks van vier achtereenvolgende overwinningen, was The Reem overtuigd van zijn kunnen en zou de kampioensgordel wel even naar Nederland komen. Des te zuurder was het toen Miocic het zwakke punt van Overeem, zijn kin, al snel wist te raken en de partij binnen één ronde wist te beëindigen. Overeem's eerste verlies sinds september 2014 was een feit.

Hunt is wat dat betreft een gevreesde tegenstander. De Nieuw-Zeelander beschikt immers over een stel enorm harde vuisten, wat ook wel blijkt uit het feit dat van zijn twaalf MMA-overwinningen er negen door een knock-out tot stand kwamen. Overeem daarentegen heeft zijn staalharde knieën, die al menigeen heeft doen ineenkrimpen en mocht het gevecht zich op de grond voortzetten, dan is een herhaling van het gevecht uit 2008 niet uitgesloten. De worstelkwaliteiten zijn bij Overeem duidelijk beter ontwikkeld dan bij Hunt.


Overeem verliest van Miocic tijdens UFC 203 (Foto: Getty)

Op papier zou, de bij de UFC als negende geplaatste, Hunt het af moeten leggen tegen de als derde geplaatste Overeem. De 42-jarige Hunt presteert veel wisselvalliger dan Overeem en lijkt de belangrijke gevechten in zijn carrière altijd te verliezen. Verder is Hunt nu veel meer bezig met de regulatie van prestatiebevorderende middelen in de UFC. Dit naar aanleiding van zijn verlies in het gevecht tegen Brock Lesnar. Notoire dopinggebruiker Lesnar was vlak voor hun gevecht betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar tot grote woede van The Super Samoan werd dit pas na het gevecht bekendgemaakt en kon Lesnar ruim twee miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. Een salaris waar Hunt alleen maar van kan dromen en hij probeert nu dan ook om via de rechter extra compensatie voor dit gevecht te krijgen.

Des te gevoeliger voor Hunt ligt deze partij tegen Overeem. Overeem is namelijk ook ooit betrapt op het gebruik van het prestatiebevorderende middel testosteron. Hunt eiste dan ook, dat zodra Overeem rond dit gevecht betrapt zou worden op het gebruik van doping, het volledige salaris wat de Nederlander met dit gevecht verdient, naar de bankrekening van Hunt zou worden overgemaakt. Een uiteindelijk kansloze eis, waar niemand mee akkoord ging.

Dit alles bij elkaar optellend, blijft dit een interessant gevecht, waarbij de kans op een overwinning voor beide vechters bijna even groot zijn. Hunt is enorm sterk en is bijna niet knock-out te krijgen. Toch kan bij de zwaargewichten een gevecht met één klap afgelopen zijn en als er dan tóch een favoriet uitgeroepen moet worden is dat, enigszins door een oranje bril bekeken, Overeem. De jongere, fittere en meer all-round vechter Overeem zou Hunt moeten kunnen uitschakelen.


Hunt vs Overeem 2 promo (Bron: Youtube)