NBA: Cousins debuteert voor Pelicans

Na een weekje vol All-Star activiteiten, vakantie en transfers werd de NBA competitie afgelopen nacht hervat. De koplopers in de Western en de Eastern Conference kwamen allebei in actie, maar de ogen van veel NBA-fans waren gericht op de New Orleans Pelicans. Als enige ploeg in de NBA wisten zij in de transferperiode die gisteren afliep een superster aan de haak te slaan. De ploeg nam DeMarcus Cousins over van de Sacramento Kings. Afgelopen nacht debuteerde Cousins in een thuiswedstrijd tegen de Houston Rockets.

De overgang van Cousins naar New Orleans stuitte op veel onbegrip in de NBA. Boogie, zoals zijn bijnaam luidt, is met afstand de beste speler van zijn ploeg. Tot vlak voor het sluiten van de deal met de Pelicans had het management van zijn ploeg het volste vertrouwen in Cousins geuit. Opmerkelijk is hoe weinig de Pelicans hebben hoeven opofferen voor Boogie. Buddy Hield en Tyreke Evans vertrokken naar Sacramento, volgens NBA-kenners een schijntje voor een meervoudig All-Star.

Voor Boogie moet het een bittere pil zijn geweest. Hij heeft zeven jaar voor Sacramento gespeeld en de wens uitgesproken er zijn hele carrière te blijven. Nu hij voor een andere ploeg speelt komt hij niet in aanmerking voor de maximale contractverlenging die een speler kan krijgen als hij bij zijn oorspronkelijke ploeg bijtekent. Hierdoor kan hij tientallen miljoenen mislopen. Cousins kreeg tijdens het All Star weekend via via te horen dat zijn ploeg hem had geruild. Het All Star weekend vond toevallig in New Orleans plaats. Het moet voor Boogie hebben gevoeld als ‘we hebben je niet meer nodig, blijf maar in New Orleans’.

Afgelopen nacht debuteerde Cousins dus voor de Pelicans. Hij speelt er samen met Anthony Davis en dit duo vormt nu met afstand het sterkste frontcourt in de NBA. De ploeg mist echter diepte. De overige starters zijn niet bijzonder sterk en de bank is ronduit zwak.

De tegenstander van de Pelicans, de Houston Rockets, waren ook actief op de transfermarkt. De ploeg wist Lou Williams over te nemen van de Los Angeles Lakers. Williams is een typische zesde man. Een speler die niet start, maar wel veel speeltijd krijgt en de tweede unit aanvoert. De Rockets hadden in Eric Gordon al een soortgelijke speler in huis. Houston beschikt nu waarschijnlijk over de sterkste bank in de NBA.

De wedstrijd tussen de Pelicans en de Rockets liep zoals verwacht. Cousins en Davis waren niet te stuiten, maar de bank van de Rockets was veel sterker. De wisselspelers van Houston waren goed voor 79 punten, de Pelicans-bank maakte er slechts 28. De Rockets wonnen eenvoudig met 99-129.

DeMarcus Cousins eindigde met een zeer verdienstelijke 27 punten, 14 rebounds, 5 assists, 5 steals en 4 blocks. Lou Williams werd bij zijn debuut voor de Rockets direct topscorer met 27 punten.

Highlights van Pelicans tegen de Thunder. Bron: YouTube.

De oude ploeg van Cousins, de Sacramento Kings, speelde thuis tegen de Denver Nuggets. Willie Cauley-Stein, al een paar jaar reserve op de positie van Cousins, speelde de beste wedstrijd van zijn carrière. De center eindigde met 29 punten en 10 rebounds en leidde daarmee zijn ploeg naar een 116-100 zege.

Oud-Pelicans spelers Tyreke Evans en Buddy Hield speelden verdienstelijk voor hun nieuwe ploeg met respectievelijk 15 en 16 punten.

De Golden State Warriors kenden een stroeve start tegen de Los Angeles Clippers. Bij rust stonden de Clippers 49-61 voor. In het derde kwart hielden de Warriors echter belachelijk huis. De thuisploeg scoorde 50 punten en nam een voorsprong die niet meer werd ingehaald. Golden State won uiteindelijk met 123-113. Het was de vierde overwinning dit seizoen voor de Warriors in evenveel onderlinge wedstrijden.

Steph Curry was de grote man bij de Warriors. De tweevoudig MVP kwam tot 35 punten. Zeventien van deze punten kwamen in het beslissende derde kwart, waaronder een belachelijke, demoraliserende driepunter in de zoemer.

Ook de Cleveland Cavaliers kenden geen problemen bij de hervatting van het seizoen. De regerend kampioen won in eigen huis met 119-104 van de New York Knicks. Dan Gilbert, eigenaar van de Cavaliers, zorgde voor opschudding door Charles Oakley een prominente zitplaats op de eerste rij te geven. De legendarische oud-Knick ligt ernstig overhoop met het huidige management van de Knicks, maar vrijwel iedereen in de NBA kiest de kant van Oakley.

De wedstrijd zelf was niet bijzonder spannend. LeBron James hoefde zelf niet veel te scoren en schikte zich in een rol als spelverdeler. Het resulteerde in een triple double met 18 punten, 13 rebounds en 15 assists. De week vakantie heeft Kyle Korver geen kwaad gedaan. Korver blijft loepzuiver schieten, tegen de Knicks was de schutter goed voor zes uit tien driepunters.

Slecht nieuws was er voor de Philadelphia 76ers. De ploeg mocht dit jaar als eerste een speler kiezen in de draft en Philadelphia koos voor de Australiër Ben Simmons. In de voorbereiding op het seizoen brak Simmons zijn voet en de jonge speler kwam dit jaar nog niet in actie. De ploeg maakte vandaag bekend dat dat de breuk nog niet hersteld is en dat Simmons het hele seizoen zal moeten missen.


Uitslagen

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 103-112
Detroit Pistons – Charlotte Hornets 108-114 (OT)
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 99-129
Cleveland Cavaliers – New York Knicks 119-104
Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 123-113
Sacramento Kings – Denver Nuggets 116-100

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 40-16
Boston Celtics 37-20
Washington Wizards 34-21
Toronto Raptors 33-24
Atlanta Hawks 32-24
Indiana Pacers 29-28
Chicago Bulls 28-29
Detroit Pistons 28-30
Milwaukee Bucks 25-30
Miami Heat 25-32
Charlotte Hornets 24-33
New York Knicks 23-35
Philadelphia 76ers 21-35
Orlando Magic 21-38
Brooklyn Nets 9-47

Western Conference

Golden State Warriors 48-9
San Antonio Spurs 43-13
Houston Rockets 41-18
Los Angeles Clippers 35-22
Utah Jazz 35-22
Memphis Grizzlies 34-24
Oklahoma City Thunder 32-25
Denver Nuggets 25-32
Sacramento Kings 25-33
Portland Trail Blazers 24-33
New Orleans Pelicans 23-35
Dallas Mavericks 22-34
Minnesota Timberwolves 22-35
Los Angeles Lakers 19-39
Phoenix Suns 18-39