'Volendammers zijn nazi's'

In Volendam kunnen wellicht morgen de voorgedrukte aangifteformulieren worden klaargelegd. Aanleiding is een artikel van de immer objectieve Volkskrant. In een artikel over Geert Wilders werden Volendammers (en mogelijk ook Urkers) niet bepaald fraai weggezet: een cartoonist had een leuk bedoelde tekening gemaakt van het volkje achter de dijk, allen met het gezicht van übernazi Adolf Hitler. 

Nu zou je van Volendammers -terecht- kunnen zeggen dat ze heel Nederland terroriseren met het gejengel dat ze daar 'muziek' plegen te noemen, maar om ze af te beelden als mislukte kunstschilders (hoewel Schilder een veel voorkomende naam is in het dorp), dat gaat wel wat ver. Stukadoren en voetballen kunnen ze daarentegen wel erg goed.

De kwaliteitskrant lijkt sinds de Amerikaanse verkiezingen redelijk het spoor bijster te zijn. Op de digitale uitgave van de tabloid verschijnt een stuk of twaalf keer per dag een niet zo'n vleiend artikel over Trump. Een dieptepuntje is bijvoorbeeld een artikel van een Belgische wielrenner, die 28 jaar geleden een wedstrijd zou hebben gewonnen, ware het niet dat Trump daar vlak voor de finish nog even een stokje voor stak. De afdeling Binnenlandse Poltiek richt haar propaganda aandacht vaak op de Grote Blonde Leider en zijn beweging. Jesse Klaver staat er een stuk gunstiger op bij het dagblad.

De Volendammers hebben het er natuurlijk wel een beetje naar gemaakt: het ongeveer 22.000 zielen tellende dorp aan het IJsselmeer staat bekend als een waar PVV-bolwerk. Een zoveelste bewijs dat cocaïne rare dingen met je hersenen kan doen. Toch heeft (voor zover bekend) geen enkele PVV'er ooit een medelander met pijpenkrulletjes naar Polen gestuurd, noch hebben ze een oproep gedaan om geen kleding meer bij Coolcat te kopen. De cartoon zou dan ook abject en infaam genoemd kunnen worden, zoals men zich binnen sommige kringen uitdrukt.

De Volkskrant heeft inmiddels gereageerd op de Volendammer volkswoede. De tekening zou satirisch zijn en er zou zeer zeker geen beledigende intentie achter zitten. Mogelijk worden er morgen wat Amsterdamse vlaggen verbrand in het dorp van de Palingsound.