Verdringing betaalde arbeid door bijstanders wordt aangepakt

De Tweede Kamer wil voorkomen dat mensen met een betaalde baan worden verdrongen door mensen met een uitkering die als 'werkervaring' klusjes moeten doen. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel van oppositiepartij SP.

Voortaan moeten gemeenten nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt over een groot succes voor uitkeringsgerechtigden, schoonmakers en vakbonden waar de SP samen actie mee heeft gevoerd.

Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand eisen steeds meer gemeenten van mensen zonder baan allerlei klusjes als tegenprestatie voor hun uitkering, constateerde Karabulut. Voorbeelden van deze klusjes is werken in de plantsoenendienst, eenvoudig productiewerk (zoals het vouwen van kunstbloemen), schoonmaakwerk of het bezorgen van poststukken.

Daardoor kunnen deze uitkeringsgerechtigden zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen, een concurrent worden van mensen met een baan. Er gaan zelfs verhalen dat er mensen hun betaalde baan kwijtraakten om hetzelfde werk als 'tegenprestatie' te gaan doen om hun bijstandsuitkering te behouden. Maar het is in elk geval een vorm van oneerlijke concurrentie en de SP heeft de Kamer weten te overtuigen, daar iets aan te doen.

Kamer zet stap tegen verdringing van werkplek
Kamer zet stap tegen verdringing van werkplek (Foto: ANP)