Speler Partizan huilend het veld af na racistische spreekkoren

Voetballer Everton Luiz van het Servische Partizan Belgrado heeft geen best weekeinde achter de rug. Met zijn club ging hij in de Servische competitie op bezoek bij stadsgenoot RAD Belgrado.

De huid van Luiz heeft een iets andere opbouw wat pigment betreft dan de gemiddelde Oost-Europeaan en voor een aan RAD gelieerde groep gekken was dat natuurlijk reden genoeg om hem de hele wedstrijd te trakteren op apengeluiden. Het zooitje ongeregeld, dat zichzelf United Force noemt, staat bekend om haar extreemrechtse en ultranationalistische gedachtegoed. Men vindt het vaak een goed idee om aan spelers met een andere huidskleur duidelijk te maken dat ze - in de ogen van de stoere bois - beter op kunnen rotten. 

Na negentig minuten lang bij elk balcontact oerwoudgeluiden te horen gaven de aan RAD gelieerde ratten Luiz ook met een spandoek nog even te kennen wat ze van mensen met een andere huidskleur vinden. De scheidsrechter gaf aan dat het gedrag moest stoppen, maar dat gebeurde uiteraard niet. Luiz, anderhalf uur lang verbaal aangevallen, reageerde na het laatste fluitsignaal door zijn middelvinger op te steken naar de randfiguren op de tribune alvorens hij huilend het veld afliep. Het stel gestoorde heethoofden ging direct over de rooie en moest door de politie in bedwang gehouden worden. 

"Die lui hadden het negentig minuten lang alleen op mij voorzien", reageerde een aangeslagen Luiz na afloop. "Ik hou van Servië en ook van de mensen in Servië, daarom doet dit mij ook zoveel. Dit wil ik zo snel mogelijk vergeten. De tegenstanders hebben mij ook erg teleurgesteld, zij steunden het publiek zelfs." De coach van Partizan, Marko Nikolic, verwacht een straf voor zijn speler, maar hoopt vooral op actie: "De bond zal hem wel straffen voor die middelvinger, maar ze moeten echt eens gaan kijken naar de acties van de aanhang van RAD", reageerde hij boos.