Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop

Artsen vinden dat zware maagzuurremmers niet langer zonder recept verkocht moeten worden. Zowel het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) als de Groningse professor Rinse Weersma vinden dat deze middelen, die forse bijwerkingen hebben, te vaak worden gebruikt door patiënten die ook met een minder zwaar middel toe kunnen.

In tv-programma Kassa spraken ze zaterdag hun zorgen uit over het wijdverbreide gebruik van de zogeheten protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol en pantoprazol. Zo'n twee miljoen Nederlanders gebruiken deze zware middelen, maar ongeveer de helft daarvan heeft ze vermoedelijk helemaal niet nodig, zegt professor Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen in de uitzending.

Bijwerkingen kunnen bij langdurig gebruik ernstig zijn: het gebruik van de zware maagzuurremmers leidt tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen, waarschuwde Weersma. Hij vindt dat ook artsen de zware middelen te snel voorschrijven, terwijl met een gezondere leefstijl ook al veel winst valt te behalen.

Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop
Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop (Foto: ANP)