Toparbiter Clattenburg verkast naar Saudi-ArabiŽ

De Premier League en de UEFA verliest Mark Clattenburg als scheidsrechter. De Engelse toparbiter gaat aan de slag in Saudi-Arabië en wordt daar de scheidsrechtersbaas. 

De 41-jarige Clattenburg is de opvolger van Howard Webb, die anderhalve week geleden ontslag nam als hoofd scheidsrechterzaken. Clattenburg zal waarschijnlijk nog voor de volgende Premier League-speelronde van 25 februari vertrekken. Clattenburg krijgt als taak de plaatselijke scheidsrechters te coachen en te begeleiden. Bovendien gaat hij in wedstrijden leiden in de Saudi Premier League.

Clattenburg staat te boek als een van de beste arbiters ter wereld. In 2016 floot hij de finales van de FA Cup, Champions League en het Europees kampioenschap. "Dit is een grote stap voorwaarts. Ik kijk ernaar uit om samen met het scheidsrechtersteam en de president te werken aan het niveau van de arbiters zodat het een groot langdurig succes wordt", aldus Clattenburg tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de Twitterpagina van de voetbalbond van Saudi-Arabië.

De Engelse leidsman heeft een contract voor een jaar getekend. De Engelse scheidsrechtersbond roemt Clattenburg in een verklaring: "Hij is van grote waarde geweest voor het Engelse voetbal en we hopen dat hij een inspiratie zal zijn voor beginnende scheidsrechters." De bond begrijpt de beslissing van Clattenburg om naar het Midden-Oosten te trekken. "Het bevestigt ook hoe hoog onze scheidsrechters wereldwijd staan aangeschreven."

Mark Clattenburg vertrekt naar Saudi-Arabië. (PRO SHOTS/Action Images)
Mark Clattenburg vertrekt naar Saudi-Arabië. (PRO SHOTS/Action Images)