Toch debat op RTL met 5 partijen

RTL organiseert op 26 februari alsnog een lijsttrekkersdebat met vijf politieke kopstukken. Dat heeft de zender vanmiddag bekend gemaakt, nadat het debat eerder werd afgelast na het terugtrekken van Mark Rutte en Geert Wilders.

In De Rode Hoed gaan, onder leiding van Frits Wester, de lijsttrekkers van CDA, GroenLinks, D66, PvdA en SP met elkaar in debat - dit zijn de grootste vijf partijen in de peilingen na de twee afzeggers. Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL nieuws, laat weten dat het dit doet op verzoek van de kijker, die graag meer debat op tv wil zien.

"We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd", aldus Taselaar.

Het oorspronkelijke plan van RTL was het organiseren van een zogenaamd premiersdebat, met de lijsttrekkers van de vier partijen die er het best voorstonden in de Peilingwijzer, het gemiddelde van zes verschillende peilingen. Omdat de nummers drie, vier en vijf wel erg dicht bij elkaar stonden besloot RTL het deelnemersveld uit te breiden, waarop de VVD en de PVV niet meer wilden deelnemen. RTL gelastte het debat af, maar zet nu, in andere samenstelling, alsnog door onder de naam 'Rode Hoed Debat'. Op 6 maart is er een tweede RTL-debat, in Carré, met 8 lijsttrekkers.

Aanrader
Voor de links georiënteerde zwevende kiezer wordt dit debat nu een echte aanrader. Het heeft voor geen van de deelnemers echt zin om fel van leer te trekken tegen het neoliberalisme en de hardvochtigheid van Rutte, of tegen de anti-islamstandpunten van Wilders, aangezien dat wel door alle aanwezigen gedeeld zal worden. De lijsttrekkers van deze centrum- of linkse partijen zullen zich duidelijk moeten onderscheiden van hun concullega's.

Vraag is, wie er op zal staan als leider van de linkse partijen. Klaver gaat door het land als een popartiest, heeft wind mee in alle peilingen en zal dit verder willen uitvergroten. Asscher is de wat rustigere leider van de traditioneel grootste partij op links en zal die positie willen terugveroveren. En welke positie zal Buma kiezen? Het CDA werkt traditioneel graag samen met rechts, maar zullen ze op deze avond ingaan op avances van links? Kan Roemer zich revancheren op zijn blamage van vier jaar geleden? En er midden tussenin: Alexander Pechtold, die zijn pijlen nu eens niet op de PVV kan richten.

Zondag de 26e doet FOK! voor u verslag.