Politieborrel eindigt 'vervelend en gênant'

Tijdens een kerstborrel van de Nijmeegse politie hebben een aantal mensen zich misdragen. Volgens een teamchef werd er zoveel gedronken dat agenten moesten overgeven en er 'in wastafels werd geurineerd’.De kerstborrel vond plaats op 20 december in een café op de Grote Markt. Er waren 85 agenten aanwezig.

"Wij hebben een visitekaartje afgegeven dat niet past binnen onze positie in de Nijmeegse samenleving," schrijft de teamchef in een interne memo. "Hoe kunnen wij als onafhankelijke wetshandhavers morgen weer naar dit café om anderen op hun gedrag te wijzen? Er was bij enkele collega’s sprake van overmatig drankgebruik, er werd in wastafels geürineerd, buiten werd de genuttigde drank teruggegeven aan de straatstenen en het barpersoneel voelde zich ongemakkelijk bij het gedrag van onze groep."

Volgens de Gelderse districtschef Lute Nieuwerth viel het allemaal wel mee. "Tegen de afspraken in werden er op het laatst shotjes uitgedeeld. Bij twee agenten viel de alcohol helemaal verkeerd. Eén collega liep naar buiten om daar over te geven, een ander gaf over op het toilet." Van strafbare zaken zou geen sprake zijn. "Anders had ik wel ingegrepen. Het overgeven door die shotjes, valt wat mij betreft in de categorie vervelend en gênant. We hebben daar de bewuste collega’s op aangesproken."

Nieuwerth prijst de corrigerende mail, maar benadrukt dat het wel meeviel. "Laten we niet overdrijven. Politieagenten drinken ook wel eens een biertje. Dat moet kunnen.”

Volgens de betreffende kroegbaas viel het ook allemaal wel mee, hij noemt het een gezellig feestje. De beschreven gebeurtenissen heeft hij niet waargenomen. "Er werd goed doorgedronken, maar verder was er volgens mij niet zoveel aan de hand. Wij maken wel gekkere kerstborrels mee.” Van de gevraagde shotjes die ook zouden zijn verstrekt weet hij ook niets. "Dat moet dan door mijn medewerksters zijn gebeurd.”