Ard Van der Steur treedt af

De Tweede Kamer is donderdag begonnen met het debat over de nasleep van de zogeheten Teevendeal. Justitieminister Ard van der Steur moet zich daarin opnieuw verantwoorden voor de rol die hij speelde in deze kwestie. Ook premier Mark Rutte moet uitleg geven.

Van der Steur zei voor aanvang van het debat dat hij er zin in had "zoals hij altijd zin heeft in debatten met de Kamer".

Eerder deze week ontstond ophef in de Kamer na onthullingen van een journalist, die een boek schreef over de affaire. Het draait om de vraag of VVD'er Van der Steur in 2015 toen hij nog Kamerlid was de hand heeft gehad in het achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer. Daarbij ging het om bedragen die gemoeid waren met de deal die zijn partijgenoot Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met crimineel Cees H.

Volgens Van der Steur is er geen nieuws onder de zon. Hij stelt dat de commissie-Oosting, die de gang van zaken onderzocht, de beschikking had over alle informatie en dat de feiten al zijn besproken tijdens een Kamerdebat in december 2015. Ook stelt hij dat hij helemaal niet heeft voorgesteld de bedragen te schrappen uit een Kamerbrief die in de maak was.

Update 20:01 uur:
Aan het einde van de eerste termijn heeft minister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer medegedeeld dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan de Koning, omdat hij geen vertrouwen meer voelt. Voor de start had hij al aan Mark Rutte laten weten zijn beslissing op dit moment kenbaar te maken, maar hij wilde wel het debat voeren om zich tegen de, in zijn ogen onterechte, beschuldigingen te verdedigen. 

In overleg met alle fracties heeft voorzitter Arib het debat inmiddels gesloten, omdat er geen behoefte is aan voortzetting van het debat. Er komen dus ook geen moties tegen de minister-president.

Update 18:40 uur:
De lijdensweg van Ard van der Steur is voor even ten einde; zijn termijn is ten einde maar op geen enkel moment heeft hij de Kamer, en dan uiteraard met name de oppositie, weten te overtuigen van zijn gelijk. Bij herhaling verwees hij naar de commissie Oosting, en naar mails die hij in de hectiek van de dag niet meer zou hebben gelezen. Overeind blijft dat hij informatie had die hij niet met de Kamer heeft gedeeld, al beweerde Van der Steur daar zelf van dat deze niet meer relevant zou zijn, aangezien de herinneringen van Fred Teeven waren ingehaald door de vondst van het bonnetje.

Nu is het de beurt aan minister-president Mark Rutte, die halverwege zijn eerste zin onmiddellijk werd geïnterrumpeerd door Alexander Pechtold die hem vroeg of hij de positie van Van der Steur houdbaar achtte. Het antwoord van Rutte was kort: hij vond dat de antwoorden van de minister afdoende waren.

Update 17:25 uur:
In de termijn voor de reactie van de minister blijft Ard van der Steur volhouden dat hij met zijn opmerkingen in het document bedoelde dat hij geschokt was dat de informatie over het bedrag niet eerder bij de Tweede Kamer terecht was gekomen, en dus niet bedoelde dat de tekst geschrapt moest worden. Daarnaast ontkent hij dat zijn opmerkingen hebben geleid tot het veranderen van de tekst.

De Tweede Kamer, bij monde van onder andere Wilders, Segers en Pechtold, gaan hier duidelijk niet mee akkoord. Geert Wilders zegt hardop dat hij het vertrouwen kwijt is. Ook de andere oppositiepartijen nemen de gelegenheid om Van der Steur aan te vallen, maar de minister grijpt telkens terug op zijn eerdere uitspraken en op de Commissie Oosting.

Update 16:40 uur:
In de eerste termijn van de Kamer hebben de oppositiepartijen fel van leer getrokken en is de positie van minister Ard van der Steur op zijn zachtst gezegd wankel. Het valt zeker niet uit te sluiten dat er een motie van wantrouwen volgt.

De kern van het debat draait niet zo zeer over de gesloten deal, maar over de vermeende leugens daarover van Van der Steur en het daardoor ernstig geschaadde vertrouwen. "Aan liegende politici heeft de bevolking geen behoefte, trek uw conclusie", aldus SP-voorman Emile Roemer; ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers formuleerde iets subtieler "Dit raakt het vertrouwen tussen Kamer en kabinet". Geert Wilders ging er zoals gebruikelijk een stuk harder in: hij noemde de VVD "maffiapartij van bedrog en intimidatie" en is uit op een vroegtijdige val van het kabinet.

De coalitiepartijen 'verwachten een perfect verweer', al ziet zelfs de VVD wel in dat het krediet van Van der Steur een heel eind is uitgeput. Als er een motie van wantrouwen in stemming wordt gebracht is de uitkomst nog onzeker, aangezien het kabinet geen meerderheid meer heeft sinds het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie. Wellicht brengen de mannenbroeders van de SGP redding, aangezien het staatsrechtelijk geweten van Kees van der Staaij niet van plan is om twee ministers te laten struikelen over hetzelfde dossier.

Debat over Teevendeal begonnen
Debat over Teevendeal begonnen (Foto: ANP)