'Schaf blauwe vlaggen af in Formule 1'

Volgens voormalig Formule 1-coureur Derek Warwick zouden blauwe vlaggen afgeschaft moeten worden. De president van de BRDC, de club waar alle Britse coureurs bij aangesloten zijn, verwacht dat het meer spektakel oplevert als zijn idee doorgevoerd wordt.

De blauwe vlaggen worden getoond aan rijders die op het punt staan op een rondje gezet te worden door een snellere auto. Vorig jaar werd er veel over gesproken en voor de Amerikaanse Grand Prix besloot men de regels wat aan te passen. Coureurs worden nu gewaarschuwd als een snellere coureur - die bijna een ronde voorsprong heeft - binnen drie seconden komt, terwijl de blauwe vlaggen gezwaaid worden als de snellere coureur binnen één seconde zit. Ook gaan in de cockpit van de bijna ingehaalde coureur blauwe waarschuwingslampjes branden, waarna de coureur zo snel mogelijk plaats moet maken.

Warwick is er echter voorstander van om het hele gedoe met blauwe vlaggen in de prullenbak te gooien. "Dit soort regels zijn er voor de voorkant van het veld. De Sebastian Vettel's, Fernando Alonso's en Jenson Button's zijn de coureurs die hier tijdens de rijdersbriefings over klagen, want dit soort ervaren mannen willen alleen het beste voor zichzelf. Zij hebben gepusht om dergelijke regels erdoor te krijgen", aldus de Brit, die zo nu en dan tijdens een Grand Prix optreedt als steward. 

"We moeten gewoon terug naar een moeilijkere manier van racen, zodat ze het lekker zelf uit kunnen zoeken hoe ze een langzamere auto in moeten halen", pleit Warwick. Hij weet zelfs nagenoeg zeker dat de coureurs voorin het veld het ook leuker zouden vinden. "Die toppers gaan dan veel meer genieten van de Formule 1", zo vertelt hij. "Grote coureurs als Lewis Hamilton worden alleen maar groter als ze zonder blauwe vlaggen met heel veel verkeer te maken krijgen. Dat trekt fans naar Silverstone en kijkers voor de Britse Grand Prix", legt hij zijn aparte logica uit.

Sebastian Vettel, 's werelds grootste blauwevlaggenfan, heeft nog niet gereageerd.

Hoe Sebastian Vettel een leven zonder blauwe vlaggen gaat overleven is nog niet bekend (Bron: YouTube)