Het is vandaag nationale pindakaasdag

Het is vandaag nationale pindakaasdag!

Pindakaas in de huidige vorm is in 1893 uitgevonden door John Harvey Kellogg (jawel, die van die ontbijtgranen) in de tijd dat er een overschot aan pinda's was. Overigens bestaan er al langer andere varianten van zoals de Surinaamse pindadokun, een blokvormige massa gestampte pinda's waarvan, net als bij kaas, plakken werden afgesneden. Dit gerecht kwam in 1783 al voor het handgeschreven "Neger-Englisches Wörterbuch" van C.L. Schumann waarin hij het pinda-käse noemde. 

In het Engels heet het Peanut butter. Toen het in 1948 op de Nederlandse markt kwam mocht de naam pindaboter niet gebruikt worden, aangezien de naam boter vastgelegd was voor echte roomboter, om verwarring met margarine te voorkomen.

Pindakaas is niet alleen erg lekker maar ook rijk aan allerlei gezonde stoffen als plantaardige vetten en eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol.

Wil je zelf pindakaas maken, dan is dat heel simpel. Je hebt alleen pinda's (duh!) en wat olie nodig en een foodprocessor. Deze juffrouw legt je uit hoe je te werk moet gaan.

En deze reclame is waarschijnlijk wel de bekendste pindakaasreclame in Nederland.