Algerije en gastland Gabon uitgeschakeld in Afrika Cup

Voor Algerije en gastland Gabon zit de Afrika Cup er na de groepsfase weer op. Beide landen eindigden in hun groep als derde, niet genoeg voor een plekje in de kwartfinales.

Algerije, zoals vaker een van de favorieten, begon het toernooi teleurstellend met een 2-2 gelijkspel tegen Zimbabwe. Na de 1-2 nederlaag tegen Tunesië moest Senegal verslagen worden, maar dat lukte maandagavond niet. Leicester City-speler Islam Slimani zette de Algerijnen na tien minuten al op voorsprong, maar Papakouli Diop bracht vlak voor rust de gelijkmaker. Vroeg in de tweede helft scoorde Slimani zijn tweede, maar krap een minuut later vergalde Moussa Sow het feestje al. Daar bleef het bij en dus kon Algerije inpakken. Senegal gaat als groepswinnaar door, terwijl Tunesië na een 4-2 zege op Zimbabwe ook in de kwartfinales staat.

Ook het toernooi van Gabon en hun aanvoerder en sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang zit erop. Tegen Guinea-Bissau werd gelijk gespeeld doordat Juary Soares in de 91e minuut nog de 1-1 maakte, nadat Aubameyang zijn land in Libreville op voorsprong had gezet. De aanvoerder was met een penalty ook de enige die namens zijn land scoorde in het 1-1 gelijkspel tegen Burkina Faso, waardoor tegen Kameroen gewonnen moest worden in de laatste wedstrijd. Dat lukte niet, het bleef bij een doelpuntloos gelijkspel. Burkina Faso won de groep en staat in de kwartfinales, samen met Kameroen.