Van der Steur loog tegen Kamer over Teevendeal

Ard van der Steur beschikte wel over informatie waarvan hij beweerde dat hij die niet had, en zorgde er als Kamerlid voor dat deze informatie in een kluis bleef liggen. Dat berichtte Nieuwsuur vandaag, aan de hand van het door hun journalist Bas Haan geschreven boek 'de Rekening voor Rutte'.

Na twee gevallen bewindslieden, een vertrokken Kamervoorzitter en een dik rapport van de commissie Oosting is de soap over de al dan niet verdwenen bonnetjes nog steeds niet ten einde. Vóórdat minister van Justitie Ivo Opstelten aftrad als gevolg van de deal met crimineel Cees H. adviseerde Ard van der Steur, toen nog Tweede Kamerlid, de nodige teksten in de beantwoording van 99 kamervragen over de deal te schrappen. 

Van der Steur voorzag een aantal schriftelijke antwoorden van de opmerkingen 'dit levert gedonder op, aanpassen', 'weghalen, nodigt uit tot discussie', en zorgde er daarmee voor dat onder andere de cruciale informatie over de bedragen (het bedrag op het befaamde bonnetje) niet bij de Tweede Kamer terecht kwam - terwijl Van der Steur als enige wel toegang had tot die informatie. Na het aftreden van Opstelten werd hij zelf minister van Justitie.

De bedragen stonden niet op een bonnetje, maar in een gespreksverslag, wat al die tijd in een Haagse kluis lag. Zowel Opstelten, van der Steur als premier Mark Rutte waren daarvan op de hoogte, maar Opstelten beweerde in de Kamer met de woorden "U moet het met deze informatie doen, dat is een kwestie ook van vertrouwen." dat hij de informatie niet had en Van der Steur zorgde er dus kennelijk voor dat dat zo bleef.

De Tweede Kamer wil een debat over de kwestie. Het is niet de eerste keer dat Van der Steur onder vuur ligt, maar het is maar de vraag of hij zichzelf in dit geval met een 'sorry' kan redden.