Nieuwe Yaris een Fiesta ST Killer?

In 1999 heeft Toyota voor het laatst meegedaan met de wereldkampioenschappen rally (WRC), maar gelukkig zijn zij dit jaar weer terug. Helaas niet met de mooie en legendarische Corolla, maar met de ietwat saaiere Yaris. Om het erger te maken: er hangt 'maar' een 1,6 L blokje in deze wagen – maar wel eentje dat toch wel 300pk trekt.

Genoeg over de terugkomst van Toyota. Wat interessanter is, is juist wat rally zo speciaal maakt: het gaat om auto’s die jij en ik zouden kunnen kopen en rijden. Ford (M-Sport) heeft de zeer mooie Fiesta (ST) natuurlijk, Hyundai de i20 en Citroën is aan het racen met hun C3. En Toyota? Die komt aanzetten met een Yaris, zo eentje die we al een tijdje in het straatbeeld kunnen vinden.

Deze Yaris is echter niet altijd even fijn ontvangen bij petrol heads. Hij is compact en er zit wel iets wat pit in maar weinig karakter. Het is geen Fiesta ST of iets dergelijks inderdaad. Maar Toyota heeft nu wel een antwoord op de ST, een Yaris die de connectie tussen rally en het gewone leven maakt: de nieuwe high-performance Yaris.

Deze Yaris zal officieel aan het publiek worden getoond op de Geneva motorshow (die van 9 t/m 19 maart is) en zal plaatsnemen op de stand naast zijn beestachtige broer: Yaris WRC.

Hij is gebaseerd op de driedeursuitvoering die we al kennen van het straatbeeld, maar het motortje dat erin zit, levert wel een hoge 210 pk, wat niet slecht is voor een autootje dat niet veel weegt. De Fiesta ST brengt maar 197pk op, dus er is potentie om de koppositie van 'Hot Small Haches' te pakken. Het ziet er in ieder geval naar uit dat deze Yaris petrol heads aan zal spreken.

Helaas is er nog niet veel meer bekend over deze auto en zullen we nog even tot en met maart moeten wachten. Maar we hebben in ieder geval wel iets om naar uit te kijken. En natuurlijk de twee foto's, die heel wat beloven.

Tegelijkertijd zal de hele Yaris-linie een kleine facelift zien. Er zullen diverse aanpassingen worden gedaan aan het uiterlijk en het interieur; tevens zullen er aanpassingen gedaan worden om het comfort te bevorderen en de handling van de auto’s te verbeteren. Al met al ziet het ernaar uit dat Toyota grootse plannen heeft met de Yaris en ik kijk in ieder geval uit naar maart, want ik wil meer weten over de nieuwe uitvoering van de Yaris!