Veroordeeld echtpaar smeekt koning om hulp

Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf van 103 jaar uitzit, en zijn vrouw, die 18 jaar cel heeft gekregen, hebben een smeekbede naar Koning Willem-Alexander gestuurd. De broer van Van Laarhoven zegt: “De Nederlandse staat helpt hen niet, maar de koning zou ze vrij kunnen krijgen”.

Van Laarhoven runde vroeger meerdere coffeeshops, en na de verkoop ervan verhuisde hij met zijn vrouw in 2008 naar Thailand. Zijn emigratie werd al snel omgezet in een arrestatie; hij werd opgepakt omdat hij zijn geld had verdiend met de verkoop van hasj en wiet. Hij diende eerder een verzoek in bij de Nederlandse staat om hulp, maar dat werd hem geweigerd.

Frans van Laarhoven, de broer van Johan, hoopt dat de interventie van de koning zijn broer vrij krijgt. De koning van Thailand heeft aan 150.000 gevangen gratie verleend, maar Johan zit daar waarschijnlijk niet bij. Gratie wordt alleen verleend aan uitgeprocedeerde gevangengen of mensen die hun straf er zo goed als op hebben zitten. Frans: “Mijn broer moet 103 jaar in de cel zitten, dus hij maakt weinig kans. Bovendien zou hij dan zijn hoger beroep moeten laten vallen, en dan heeft hij helemaal geen kans meer om vrij te komen.".

Na een staatsbezoek van Koningin Beatrix werd door de vorige Thaise koning gratie verleend aan twee Nederlandse drugshandelaren. Frans denkt dus dat een brief van Willem-Alexander veel kan helpen. Hij zegt dat hulp hard nodig is, omdat zijn broer aan het aftakelen is: “Lichamelijk gaat het niet goed met hem. De omstandigheden in de gevangenis zijn verschrikkelijk, maar hij is nog strijdbaar."