Gabe Newell teaset nieuwe singleplayer IP en Half-Life-zaken

Valve-oprichter, gamegod en een van de rijkste mensen op aarde, Gabe Newell, heeft tijdens een Reddit AMA bevestigd dat Valve werkt aan een nieuwe singleplayer IP. Ook heeft Newell gezegd dat Valve geïnteresseerd is in het 'herbezoeken' van het het Portal- of Half-Life-universum via een nieuwe IP. Nee, geen Half-Life 3. Ik herhaal, Half-Life 3 is niet bevestigd. Maar wat dan wel?

Reddit AMA (Ask Me Anything) is een mooie plek om mensen als Gabe/Gaben aan de tand te voelen. Een van de eerste (relevante) vragen was "Werkt Valve momenteel aan nieuwe, volwaardige singleplayer games?", waarop het antwoord simpelweg ja was. Toen werd het interessanter, want een van de volgende vragen was "Bestaat de kans dat een nieuwe IP zich afspeelt in het Half-Life- of Portal-universum?", waarop wederom een volmondig ja volgde.

Details van waar Valve op dit moment aan werkt zijn extreem schaars, maar Newell liet de huidige visie van zijn bedrijf min of meer doorschemeren, waardoor we de speculeermolen weer een flinke zwengel kunnen geven. Toen gevraagd werd of Valve geïnteresseerd is om een volledig nieuwe game te ontwikkelen in VR, antwoordde Gaben opnieuw bevestigend: "Ja, we denken dat VR aardig belangrijk is als een stuk gereedschap voor interessante games". Dit wekt de suggestie dat de nieuwe Valve-IP (of meerdere?) mogelijk in VR wordt ontwikkeld.

Ook kwam de verfilming van Half-Life / Portal ter sprake. Het was 2013 dat niemand minder dan J.J. Abrams aangaf interesse te hebben in het maken van een verfilming van zowel Half-Life als Portal. Dit project heeft schijnbaar sindsdien niet stilgestaan want toen hier tijdens de Reddit AMA naar gevraagd werd, zei Newell dat de films 'onderweg' zijn.

Tenslotte kwamen onderwerpen als Dota 2, Left 4 Dead en de Source 2-engine nog ter sprake. Voor de volledige AMA kun je het beste even op Reddit zelf kijken. Toen gevraagd werd wat Gabens favoriete game was, was het antwoord Portal 2. Dit wist hij wel goed te onderbouwen: "Het probleem met Half-Life is dat ik daar zo intens bij betrokken ben geweest dat het moeilijk is om het project te zien als iets anders dan keuzes waar ik spijt van heb. Als je betrokken bent bij [de ontwikkeling van] een game, verandert alles al snel in een verzameling compromissen. Veel in Half-Life is een visualisering van opofferingen voor dingen die niet in de game zitten. Het is simpel gezegd veel makkelijker voor me om fan te zijn van een game waar ik [qua ontwikkeling / richting] minder bij betrokken ben geweest."

Kortom, geen Half-Life 3, maar wel nieuwe Valve-game(s) en Half-Life-gerelateerde entertainment. Speculeert u er maar op los.

Valve werkt aan nieuw IP, Half-Life-verfilmingen
Valve werkt aan nieuw IP, Half-Life-verfilmingen