Monasch geen lijsttrekker van zijn eigen partij

Jacques Monasch wordt geen lijsttrekker van zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen. Dat liet hij maandag weten. Later op de dag wordt de kandidatenlijst bekendgemaakt. Monasch zal dan ook toelichten waarom hij zelf niet de lijst wil aanvoeren.

Monasch verliet in november de PvdA-fractie, maar gaf zijn Kamerzetel niet op. Eerder wilde hij nog lijsttrekker van de PvdA worden. Eind november richtte hij zijn eigen partij op die onder meer een 'sociale economie' wil combineren met een strenger immigratiebeleid.

Update 16.45 uur
Verzekerings- en pensioendeskundige Alfred Oosenburg wordt de lijsttrekker van Nieuwe Wegen. Volgens Jacques Monasch past het bij een partij die 'een doorbraak wil' om geen beroepspoliticus als lijsttrekker te hebben. Bij zijn presentatie zei Oosenburg geen Haagse spelletjes te willen: "Nederland is het beu dat we een minister van Financiën hebben die de belastingen voor ondernemingen verlaagt en twee weken later uitlegt dat die belastingen juist omhoog moeten. Nederland is het ook beu dat de minister van Sociale Zaken vier jaar lang een beleid heeft gevoerd waardoor heel Nederland van de ene naar de andere flexbaan gaat en vervolgens schrijft dat we zijn doorgeslagen met de flexibilisering."