Gifbeker New York Knicks nog niet leeg

Deze zomer presenteerden de New York Knicks een nieuw superteam. De ploeg had met Carmelo Anthony een superster in de gelederen en Kristaps Porzingis maakte in zijn rookieseizoen een diepe indruk. Daarnaast versterkte de ploeg zich met Derrick Rose en Joakim Noah van de Chicago Bulls. Dit moest de kern zijn van een ploeg die het LeBron James en de Cleveland Cavaliers lastig ging maken.

Het seizoen begon goed redelijk voor de Knicks. De ploeg won meer dan het verloor en stond op een plek die recht gaf op deelname aan de play-offs. Ergens in december begon het team de eerste haarscheuren te vertonen. Porzingis miste wat wedstrijden met een blessure, de ploeg verloor vaker. Tegenstanders leken op te leven als ze in de Madison Square Garden konden spelen.

Dit alles kwam tot een dieptepunt toen Derrick Rose om nog steeds onduidelijke redenen niet kwam opdagen voor een wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Rose speelt weer, maar van overtuigend basketbal is bij de Knicks geen sprake meer. De ploeg is weggezakt naar de tiende plek in het oosten en de eigen fans trakteren de spelers regelmatig op boegeroep.

Afgelopen nacht speelden de Knicks in Toronto tegen de Raptors. Het was de eerste van vier wedstrijden deze week tegen rivalen in de Eastern Conference die eigenlijk gewonnen moeten worden om nog aansluiting te houden in de race om een play-off plaats.

De wedstrijd verliep één kwart lang voorspoedig voor New York, na twaalf minuten stond het 27-26. In het restant van de wedstrijd implodeerden de Knicks volledig. Toronto liep uit naar een 69-54 ruststand en het derde kwart won de Canadese ploeg met 27-8.

In het restant van de wedstrijd mochten de starters op de bank blijven zitten. De reserves van New York zorgden voor een op het oog respectabele eindstand: 116-101. Maar laat over de wedstrijd geen illusies bestaan, het was een afslachting.

Alsof de nederlaag nog niet genoeg was, verloor New York haar waarschijnlijk beste verdediger. Forward Lance Thomas kreeg in de tweede minuut van de wedstrijd een elleboog in zijn gezicht, brak daarbij zijn oogkas en zal lange tijd uit de roulatie zijn.

Raptors - Knicks. Bron: YouTube.

De twee grootste kemphanen in de NBA dit jaar, James Harden en Russell Westbrook, kwamen beiden in actie. James Harden speelde met de Houston Rockets in en tegen Brooklyn. De Nets zijn sowieso al de slechtste ploeg in de NBA. Tegen Houston misten ze ook hun beste speler Brook Lopez die een wedstrijd rust werd gegund.

De wedstrijd verliep geheel zoals mocht worden verwacht. Van spanning was geen moment sprake en na 48 minuten stond een riante 112-137 op het scorebord. Na twee nederlagen op rij was het een welkome zege voor Houston. James Harden noteerde zijn twaalfde triple double van het seizoen. De bebaarde guard kwam tot 22 punten, 11 rebounds en 11 assists.

De verder onopmerkelijke wedstrijd gaat nog wel de geschiedenisboeken in. De ploegen schoten samen 88 driepunters. Nooit eerder schoten twee teams in één wedstrijd zo vaak van achter de driepuntslijn.

Russell Westbrook kwam met de Oklahoma City Thunder ook tot winst. De Thunder leidden vrijwel de gehele wedstrijd tegen de Sacramento Kings met een ruime marge. In de slotminuten kwam Sacramento nog erg dichtbij. Met 18 seconden te spelen schoot DeMarcus Cousins drie vrij worpen raak, waarmee hij de Kings op 116-118 bracht. Een aanval later ontfutselde Westbrook de bal van Cousins en besliste hij de wedstrijd met een eenvoudige lay-up: 118-122.

Westbrook eindigde de wedstrijd met zijn twintigste triple double van het seizoen: 36 punten, 11 rebounds en 10 assists.