Rutte: kans op regeren VVD met PVV is nul

De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul. Dat heeft premier Mark Rutte zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

VVD-leider Rutte heeft eerder ook al gezegd dat de kans heel klein was, maar ook dat hij in principe geen partijen uitsluit. "Het gaat niet gebeuren", zei hij zondag. De 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en ook diens zware kritiek op de rechterlijke macht na zijn veroordeling voor die uitlatingen, zijn voor Rutte redenen dat hij "niet met hem wil werken".

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD zei in december ook al dat de kans dat de liberalen gaan regeren met de PVV "inhoudelijk nul" is.

PVV-leider Geert Wilders reageerde zondag op de woorden van Rutte met een korte tweet: "De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart". Wilders heeft vorig jaar zelf gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte daar nog aan het roer staat.

SP
Rutte zei verder wat verbaasd te zijn dat de SP zaterdag heeft uitgesloten in een kabinet te stappen met de VVD. "Ik dacht dat de SP zichzelf al had uitgesloten", aldus de premier.

De VVD-leider herinnerde aan een toezegging van SP-leider Emile Roemer dat hij niet in een kabinet gaat zitten dat de marktwerking in de zorg niet afschaft. Roemer had dat in augustus gezegd in een gesprek over het SP-plan om een Nationaal ZorgFonds in te stellen om van de marktwerking en het eigen risico in de zorg af te komen.

De meeste partijen in de Tweede Kamer steunen dat SP-voorstel niet. Zij missen onder meer financiële onderbouwing van de plannen. Rutte noemde de zorgplannen van de SP zondag "warrig".

Rutte: kans op regeren VVD met PVV is nul
Rutte: kans op regeren VVD met PVV is nul (Foto: ANP)