Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood

Een Amerikaanse jury heeft de blanke racist en seriemoordenaar Dylann Roof dinsdag ter dood veroordeeld. Daartoe werd na drie uur vergaderen besloten. De 22-jarige Roof schoot in juni 2015 in Charleston, in de staat South Carolina, negen zwarte kerkgangers dood omdat hij een rassenoorlog wilde ontketenen.

In december was hij al schuldig bevonden aan 'door haat geïnspireerde misdaden'. De Charleston-schutter liet weten geen spijt te hebben van zijn daad en volledig toerekeningsvatbaar te zijn. Hij had ook levenslang kunnen krijgen, een straf waarvan een aantal nabestaanden van de vermoorde gelovigen voorstander was.

Roof staarde strak voor zich uit toen de rechter de bevindingen van de jury voorlas voordat hij de doodstraf uitsprak. Dat meldden lokale media. Eerder tijdens zijn laatste pleidooi toonde hij opnieuw geen enkel berouw. Hij vertelde nog steeds het gevoel te hebben dat hij de slachting moest aanrichten en dat het verzoek zijn leven te sparen geen moment bij hem is opgekomen.

Roof staat wegens meervoudige moord ook nog terecht voor het hof van South Carolina. De openbaar aanklagers van de staat zullen ook de doodstraf eisen.

Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood
Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood (Foto: ANP)