Derrick Rose onvindbaar voor wedstrijd New York Knicks

Slechts drie wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. Amerikaanse sportfans keken massaal naar de play-offs in het American Football en de NBA past haar competitieschema hierop aan. Toch wist de NBA op een opmerkelijke manier het sportnieuws te halen. Bij de wedstrijd van de New York Knicks tegen de New Orleans Pelicans kwam point guard Derrick Rose niet opdagen.

Dat Derrick Rose ontevreden is met de huidige situatie bij de New York Knicks is bekend. De Knicks, door Rose voor het seizoen bestempeld als superploeg, presteert ondermaats. De Knicks staan slechts elfde in de Eastern Conference. De frustraties liepen op nadat Jeff Hornacek, de coach van de Knicks, Derrick Rose recent in het vierde kwart op de bank liet zitten. In zijn plaats mocht rookie Ron Baker de wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks afmaken. Een belediging in de ogen van de voormalig MVP.

Toch leek er op de dag van de wedstrijd niets aan de hand. Bij de ochtendtraining was Rose aanwezig en liet hij niets merken van een intentie niet te willen spelen. Pas na de wedstrijd werden door journalisten vragen gesteld en moest de Knicks-leiding toegeven geen idee te hebben waar hun All Star point guard was. Joakim Noah, al jaren ploeggenoot van Rose bij de Chicago Bulls en bij New York, wist te melden dat hij wel contact heeft gehad met zijn vriend, dat het goed met hem gaat, maar dat hij verder niets kon zeggen. Bronnen beweren dat Derrick Rose in Chicago is vanwege familieomstandigheden.

De wedstrijd zelf maakte het er voor New York fans niet beter op. De New Orleans Pelicans, ook een teleurstellend presterende ploeg, nam in de eerste helft de leiding en ging rusten met een 51-60 voorsprong. In het derde kwart ontspoorde de wedstrijd volledig. Anthony Davis, de hele wedstrijd al een plaaggeest voor de Knicks, kreeg een bijzonder harde fout te verwerken van Kyle O’Quinn. Davis werd het publiek in geduwd, maakte nog wel zijn twee vrije worpen, maar verdween geblesseerd naar de kleedkamer. Ook O’Quinn mocht de kleedkamer opzoeken: hij werd door de leiding weggestuurd.

In de kleedkamer kwam Kyle O’Quinn Carmelo Anthony tegen. De sterspeler van de Knicks kreeg wegens herhaaldelijk klagen bij de scheidsrechters twee technische fouten aan zijn broek en was al eerder naar de kleedruimte verbannen.

Het restant van de wedstrijd was een formaliteit. De Pelicans wonnen met 96-110. Anthony Davis eindigde met 40 punten en 18 rebounds, ondanks dat hij ruim een kwart van de wedstrijd moest missen. Brandon Jennings, startend op de positie van Derrick Rose, eindigde met 20 punten.

Het enige goede nieuws na deze dramatische avond was dat de blessure van Davis meevalt. Röntgenfoto’s wezen uit dat er niets was gebroken, Davis hoeft dus mogelijk geen wedstrijden te missen.

'Highlights' van de Knicks tegen de Pelicans. Bron: YouTube

De Chicago Bulls ontvingen in eigen huis de Oklahoma City Thunder. Jimmy Butler, gekozen tot beste speler van afgelopen week, was ziek. De forward van de Bulls miste de ochtendtraining maar besloot toch aan te treden tegen de Thunder. Butler had dit misschien beter niet kunnen doen. Hij miste al zijn zes schoten en kwam niet verder dan één punt.

De Thunder hadden geen kind aan een Bulls-team op halve kracht. In een wedstrijd die nooit spannend werd won Oklahoma City met 94-109. Russell Westbrook eindigde met 21 punten, 9 rebounds en 14 assists. Steven Adams, de broer van Olympisch kogelstootkampioene Valerie Adams, werd topscorer met 22 punten. Enes Kanter voegde 20 punten en 11 rebounds toe.

In Minneapolis werd een wedstrijd gespeeld tussen de twee slechtste ploegen in de Western Conference. De Minnesota Timberwolves ontvingen de Dallas Mavericks. De Timberwolves werden voor het seizoen gezien als een ploeg die de play-offs zou kunnen halen. De ploeg heeft een paar uitstekende jonge spelers en een ervaren, succesvolle, nieuwe coach in Tom Thibodeau. De jonge Wolves weten hun tegenstander vaak goed partij te geven, maar storten om onduidelijke reden regelmatig in de tweede helft in elkaar.

Tegen de Mavericks lieten de Timberwolves in het eerste kwart eindelijk weer eens zien waar haar fans het hele jaar al op hopen. De tegenstander werd overrompeld, 33-19 en Karl Anthony Towns scoorde 20 punten. In tegenstelling tot zo vaak dit seizoen, wisten de Wolves hun voorsprong in de tweede helft vast te houden. Met een 101-92 overwinning konden de fans tevreden huiswaarts keren.

Towns eindigde de wedstrijd met 34 punten en 11 rebounds. Ricky Rubio speelde verdienstelijk met 13 punten, 15 assists en 5 steals. Ook Andrew Wiggins, Gorgui Dieng en Shabazz Muhammed haalden de dubbele cijfers. Een puntje van zorg is het uitvallen van Zach LaVine. Het springwonder moest met een heupblessure het veld verlaten.

Bij Dallas was Harrison Barnes met 30 punten topscorer. De oud-speler van de Golden State Warriors weet individueel wel prima scores te behalen, maar een winnende ploeg maken van de Mavericks lukt nog niet. Veteraan Dirk Nowitzki kwam tot 26 punten.