De paddo op recept?

De naam van de paddo was slecht. Voordat ze verboden waren stapte er nog wel eens een toerist uit een Amsterdams hotelraam na het eten van zo'n geestverruimende paddenstoel. Een paar weken geleden publiceerden 2 vooraanstaande universiteiten studies waarin de paddo een probaat middel blijkt tegen depressies bij kankerpatiënten. Zelfs als ze al in het terminale stadium zijn. "Gebruikers zien grotere verbanden en accepteren hun ziekte en naderende dood veel gemakkelijker", aldus een onderzoeker in Newsweek.

De New York University en John Hopkins University deden studies met kleine aantallen patiënten. Viervijfde van de in totaal 80 deelnemers had baat bij de hallucinogene middelen, vaak zelfs maanden na de behandeling nog. En ondanks de kleine aantallen van dit onderzoek past het op de groeiende lijst van studies die de heilzame werking van dit soort middelen onderstrepen.

Volgens Kim Kuypers van de Universiteit Maastricht, die zelf onderzoek doet naar de partydrug XTC, is het vooral het imago. "Drugs hebben een stigma dat het moeilijk maakt ze bij patiënten aan te prijzen. Maar de werkzame stoffen zijn heel interessant."

Meestal worden dit soort middelen met genot en verslaving in verband gebracht. Daardoor zien veel mensen de nuttige psychomedische toepassingen niet, is de mening van steeds meer neurowetenschappers. Het Britse Imperial College publiceerde een reeks studies waarin het effect van psilocybine op depressies wordt aangetoond. "De resultaten suggereren een veel sterkere en langduriger verbetering dan antidepressiva", aldus 1 van de onderzoekers. 

Het onderzoek naar hallucinogenen is trouwens niet nieuw. In 1943 kreeg onderzoeker Albert Hofmann van het Zwitserse Sandoz, terwijl hij op zoek was naar bloedvatvernauwers, per ongeluk een kleine dosis lyserginezuurdiëthylamide binnen en ervoer fascinerende hallucinaties. Hij bracht de stof LSD op de markt voor medisch gebruik.

In Nederland is er in de jaren 50 en 60 ook mee geëxperimenteerd. Zo wilde psychiater Jan Bastiaans er oorlogstraumas mee verlichten. Maar grootschalig recreatief gebruik en verbanden met moordpartijen in de VS zorgden ervoor dat het vrijwel overal verboden werd.

De paddostof psilocybine lijkt veel op synthetische LSD maar heeft een korter effect, zo'n 4 tot 6 uur in plaats van 12 uur voor LSD. Daardoor leent het zich volgens Kim Kuypers beter voor therapeutische toepassingen. Ze wil nu het werkingsmechanisme van XTC ontrafelen tot op het niveau van de betrokken neuroreceptoren ewn dan een stof vinden die hetzelfde doet maar niet XTC heet.

@Gettyimages