Truck rijdt in op voetgangers in Jeruzalem

Minstens drie mensen zijn zondag om het leven gekomen toen in Jeruzalem een vrachtwagen op een promenade inreed op voetgangers. Minstens vijftien anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. De Israëlische politie spreekt van een terroristische daad.

De chauffeur van de truck is doodgeschoten, zo berichtte de radio.

De aanslag vond plaats direct bij de muur die de oude binnenstad van Jeruzalem omgeeft. Volgens de politie lagen er na de aanrijding overal op de promenade lichamen van slachtoffers.

Update 17:00 uur:
Bij deze aanslag zijn minstens vier Israëliërs doodgereden. Vijftien anderen raakten gewond, zo meldden hulpverleners ter plaatse. De politie deelde mee dat de slachtoffers soldaten zijn. De doden zijn drie jonge vrouwen en een man.

De dader is volgens diverse media doodgeschoten. Het zou gaan om een Palestijn uit de wijk Jabel Mukaber in Jeruzalem. De politie deelde mee dat de chauffeur 'buiten gevecht is gesteld.' Enkele gewonden zitten nog steeds vastgeklemd onder de vrachtwagen.

De chauffeur reed volgens de politie bewust in op de groep soldaten die zojuist uit een autobus was gestapt.

De wijk Armon Hanaziv, waar de aanslag plaatsvond, ligt sinds 1967 in het door Israël veroverde deel van Jeruzalem. De Palestijnen eisen het stadsdeel sindsdien op. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn eeuwige, ondeelbare hoofdstad. Sinds de herfst van 2015 is het onrustig in Armon Hanaziv en komen er aanslagen voor

IS
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de Palestijnse vrachtwagenchauffeur een aanhanger is van Islamitische Staat.

"We kennen de identiteit van de aanvaller en alles wijst er op dat hij een aanhanger is van Islamitische Staat. We hebben de wijk waar hij vandaan kwam, Jabel Mukaber, afgesloten en we nemen verdere maatregelen waarover ik verder niet in detail wil gaan'', zei Netanyahu in een verklaring.

Het incident was de dodelijkste Palestijnse aanslag in Jeruzalem in maanden en was gericht op officieren in opleiding die uitstapten bij een bushalte op de Armon Hanatziv-promenade.